dilluns, 25 de juny del 2007

Ursus Speleus

Les investigacions paleontològiques en el carst han estat extraordinàriament fructíferes i tenen una gran tradició a Catalunya, tot i les creixents dificultats que tenim els espeleòlegs per a poder determinar les troballes, cal celebrar que la Federació Catalana d’Espeleologia, dins del Departament d’Ecologia i Protecció del Medi Subterrani hagi constituït una Secció d'Arqueologia i Paleontologia dedicada a la memòria del Dr. Josep Fernández de Villalta i Comella, en la que hi col·laboren membres de la SIE.

Només referint-nos al denominat “Os de les cavernes” l’ursus speleus és celebra periòdicament l’International Cave Bear Symposium (ICBS) que l’any passat va tenir la seva 12 edició a Grècia. Podeu recuperar gratuïtament les comunicacions (318 pg. 110 mb) des d’aquest enllaç.

A l'esquerra 2 companys del ICP, seguidament el Floren i el David.

El 6 d’octubre del 2006 vàrem tenir l’oportunitat de fer una sortida de recerca paleontologica a la Cova de la Font Seca al Puigmal on el Floren havia localitzat una notable acumulació d’ossos que semblaven pertànyer a diversos exemplars d'úrsids.

Restes osis a la Cova de la Font Seca

Acompanyats d’uns investigadors de l’Institut Català de Paleontologia varen fer una primera determinació “in situ” que es corresponia a un exemplar d’os, més modern, però totalment extingit en el nostre Pirineu, potser ja fa dos o tres-cents anys.

Aquesta espècie forma part del catàleg de fauna en risc d’extinció de la península i ha estat objecte de reintroducció en els darrers anys, amb forta repercussió tant en la premsa com en els ambients muntanyencs on s’han alliberat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.