dijous, 27 de març del 2008

Atapuerca l'homínid més antic d'Europa

Paleontòlegs que treballen als jaciments arqueològics de la serra d'Atapuerca van trobar l'any passat una mandíbula humana de fa 1,2 milions d'anys, segons que informen en un article publicat a la revista Nature.

Les restes es van trobar a l'avenc de l'Elefant, i s'atribueixen provisionalment a l'espècie Homo antecessor. Això confirma que els primers homínids van arribar al continent mig milió d'anys abans de la data comunament admesa.

Semblava difícil de superar però a Atapuerca sembla que no hi ha res impossible.

En una nova fita paleontològica, els investigadors que treballen al jaciment burgalès presenten internacionalment les restes òssies de l'homínid més antic d'Europa. Es tracta d'una mandibula amb vuit dents d'un individu que va viure fa 1,2 milions d'anys.

Els fòssils, acompanyats d'abundants eines de sílex, van apareixer a la campanya d'excavació de l'any 2007, però s'han mantingut en "secret" per poder ser analitzats amb detall, datats i sotmesos a la validació de la revista Nature, que publica la troballa a tota pàgina.

El codirector de les excavacions i coautor de l'article de Nature, Eudald Carbonell, exposa que la mandíbula prové de les poblacions d'Homo georgicus localitzades al jaciment de Dmanisi (Geòrgia), d'una antiguitat de 1,8 milions d'anys.

Segons Carbonell, els homínids que van sortir de l'Àfrica cap al Pròxim Orient van esdevenir l'Homo erectus a l'Àsia i l'Homo antecessor a Europa. En aquest supòsit, el fòssil d'Atapuerca és el del primer europeu.

Allò que no se sap encara és si l'Homo antecessor, al qual pertanyen les restes d'Atapuerca, va evolucionar cap als neanderthal o va desaparèixer. A més de la mandíbula, s'han trobat estris de sílex i restes d'espècies rosegadores de la mateixa època.








PD: 28.03.08 11:49h
L'amic Josep Guarro, diu:

"En realitat a la portada de la pagina web de Nature diu "The first european?" amb singular i interrogant, i a la portada que apareix en el video (de La Vanguardia) el titol es en plural i sense interrogant "the first europeans"

Han substitut l'interrogant "?" per una "s"...muntatge mediatic???
Molt curiós tot plegat.."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.