dimarts, 10 de juny del 2008

El Dr. Xavier Bellés i Ros, nou Acadèmic

Un Bioespeleòleg Acadèmic

El dijous dia 5 de juny d´enguany, el nostre amic espeleòleg Xavier ha entrat com a Membre Numerari a la Real Academia de Ciències i Arts de Barcelona, reconeixent-li els mèrits adquirits al llarg de la seva destacada carrera.

El discurs d´ingrès llegit pel Dr. Bellés portava per titol Genòmica funcional amb interferència d´RNA en insectes, un tema altament especialitzat, del que s´inclou el resum. (RNA = àcid ribonucleic)

Com Acadèmic se li ha assignat la medalla nº 37, curiosament la mateixa que va portar el nostre Dr. Francesc Español mentre va ser també Acadèmic.

El nostre amic-company és una persona extraordinaria, una ment privilegiada com n´hi ha poques. El seu currículum complet ompliria moltes pàgines. Intentaré fer-ne un resum, tot i que un altre dia ho completarem.


Portada del la memòria llegida i el resum de la mateixa

Resum biogràfic
- Neix a barcelona l´any 1952.
- Inicia les seves activitats espeleològiques l´any 1966 dins del G. M. Gelera de Barcelona.
- Es llicencia en Biologia a l´Universitat de Barcelona l´any 1981.
- Ha descrit 22 gèneres i 67 espècies d´insectes noves per a la ciència.
- Professor d´investigació del CSIC.
- Cap del Departament de Fisiologia i Biodiversitat Molecular de l´Institut de Biologia Molecular de Barcelona.
- Coordinador de l´àrea de Recursos Naturals del CSIC, membre del Comité Editorial de varies revistes internacionals, autor de varis llibres i traduccions, etc. etc.
- També ha obtingut diferents premis, com el Prix Maurice et Therèse Pic, otorgat el 1985 per la Société Entomologique de France en reconeixement a la seva labor dins l´entomologia

En Xavier Bellés el 13 de març del 1983 en una sortida a l´avenc de Taleixar

La sala d´actes de l´Acadèmia

En xavier Bellés a la presidència, en l´acte de la nominació

El discurs de resposta va ser a càrrec de l´Excma. Sra. Dra. Mercè Durfort i Coll, que per cert, també havia practicat l´espeleologia.

La Mercé explica a la seva oratòria que el discurs d´en Xavier tracta de l´aportació que pot fer la interferència d´RNA a l´estudi de les funcions dels gens dels insectes. Aquesta tècnica permet anul·lar l´expressió del gen que volem estudiar mitjançant l´operació relativament senzilla d´injectar a l´exemplar experimental una dosi determinadada d´un RNA sintètic idèntic a un fragment de l´mRNA del gen en questió. L´efecte resultant és que l´mRNA no pot ser traduït, i el caràcter fenotípic corresponent no es manifesta, la qual cosa ens permet saber la funció del gen”. El que ja deia abans: un tema molt especialitzat.

En Joaquim Mateu i en Jordi Comas, assistents a l´acte

En Xavier Bellés amb el seu estimat amic Joaquim Mateu


Amb el desig que aquesta meteòrica carrera segueixi amb la mateixa acceleració.

Enhorabona per el Xavi, la seva dona Tere i el seu fill Roger.

Jordi Comas i Lluís Auroux

1 comentari:

  1. Moltes felicitacions per part del teu company del GELERA que tot i que el cor m'ha deixat fora de l'espeleo, continuo inmers en aquest mon miyjançant la FCE. Petons a la Tere.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.