dilluns, 15 de setembre del 2008

Cueva de los Osos (A5) Noves excavacions

El Grup d'Investigació Aragosaurus del Departament de Paleontologia de la Universitat de Saragossa, ha reprès l'excavació de la Cueva de los Osos del terme de Tella-Sin al Sobrarbe, Osca.

El jaciment d'Ursus spelaeus (ós de les cavernes) fou descobert l'any 1970 per R. Canela i Mª Rosa Vinyes del Grup d'Espeleologia de Badalona.

Els principals resultats de les primeres excavacions foren publicats per Torres, Canudo, Cobo, Cuenca (1998), Cueva Coro Tracito, el primer yacimiento de alta montaña español de Ursus spelaeus Ros-Hein. Nota preliminar; Geogaceta, 24: 303-306.

Posteriorment, Nebot, Hernández i González de la Secció Villalta d'Arqueologia i Paleontologia de la Federació Catalana d'Espeleologia, inventarien i classifiquen les restes trobades pel GEB, fent-se el lliurament dels materials a les autoritats i especialistes competents.

Canela (2006) publica una monografia, La cova dels óssos. Sistema Badalona -1-151, on es recullen, entre altres, els informes elaborats per membres de la Secció Villalta.

Al nucli urbà de Tella es creà el Museo del Oso de las Cavernas, des d'on es poden concertar visites guiades a la cova.

La campanya d'excavacions d'enguany ha estat dirigida per Glória Cuenca amb la subdirecció de Raquel Abad.

També han participat, en aquestes activitats, els membres del GEB, Jaume Mas, amb la seva dona Mª José i el seu fill Alex, Xavi Fuertes i Julià Gonzàlez.

El caràcter al·lòcton del jaciment, ja que els ossos foren transportats a l'interior de la cova, fan molt interessant la recerca d'una primitiva entrada superior que fins ara no ha estat localitzada.

Potser la mateixa excavació, al rebaixar el nivell dels sediments, donarà la resposta.


Per ampliar aquesta notícia podeu consultar www.aragosaurus.com

Les fotografies són de Jaume Mas.

F. Miret



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.