dilluns, 29 de setembre del 2008

La cova d’Altamira, 1926

Treient la pols als llibres
Entre els meus papers he trobat dos llibrets de caire turistic dels anys 1930 dedicats a la cova d’Altamira i que és interessant el seu coneixement, tot i que una gran part de les il·lustracions són en b/n.

Modesto Cubillas, un parcer d'en Marcelino Sanz de Sautuola (1831-1888), va ser el descobridor de la cova l'any 1869. En principi es coneixia com la cueva de Juan Mortero, però aviat va canviar de nom passant a denominar-se cueva de Altamira, que és el nom de la finca a on es troba. En Marcelino la va explorar, sense trobar-hi, de moment, res de gaire interès.

Els prehistoriadors H. Breuil i H. Obermaier, són també protagonistes d’aquest escrit.

L'any 1879, en Marcelino Sanz torna a visitar la cova i l'acompanyà la seva filla Maria d'uns 10 anys. Precisament va ser la Maria la que va veure per primera vegada al sostre les pintures dels bisons, que fins el moment havien passat desapercebudes.

Llibret nº 1:
La Cueva de Altamira y la Villa de Santillana del Mar (SANTANDER). Guía del turista. JUNTA PROTECTORA DE LA CUEVA DE ALTAMIRA. Madrid 1926: 130 x 195 mm 46 pàgines. Castellà. Tret de la portada, tot en b/n

Nota: Les dades sobre personatges, arqueologia i la cova d'Altamira, seran mínimes. Crec que no és necessari repetir el gran volum d'informació, fàcilment accessible, que podem trobar a Internet

Marcelino Sanz de Sautuola fa les primeres publicacions sobre els seus descubriments l'any 1880, però els prehistoriadors francesos no creuen que aquelles excepcionals pintures siguin "antigues", més aviat diuen que és una obra actual i que tot allò vol ser un engany. Però la veritat surt, encara que 22 anys després i per fi, l'any 1902, Émile Cartailhac i Henri Breuil van autentificar universalment la troballa i també, és clar, l'honor d'en Marcelino.

L'interès del següent llibret pot estar, a més de l'època d'edició, en que hi ha una serie de dibuixos i reproduccions de les pintures de la cova fetes pel conegut sacerdot-prehistoriador Henri Breuil (1887 - 1961)

Llibret nº 2:
LES CAVERNES D’ALTAMIRA. (Santander). PUBLICATIONS DEL PATRONATO NACIONAL DEL TURISMO Nº 1. Monographies illustrées des sites artistiques et pictoresques d’Espagne par H. Obermaier, Professeur de l’Université de Madrid. Copyright 1928 (any de l’edició 1928?): 135 x 205 mm 24 pàgines. Francès. Portada i planells en colors. Gravats i fotos en b/n

L'autor del segon llibret és Hugo Obermaier (1877-1946), geòleg d'origen alemany. Després de ser professor a Viena i París i el 1914 a l'inici de la Gran Guerra permaneix a Espanya acollit fins 1919 a la Comisión de Investigaciones Paleontológicas y Prehistóricas i entre els anys 1922 i 1939 va ser catedràtic de Historia Primitiva del Hombre a la Facultad de Filosofia i Letras de la Universidad de Madrid. Assoleix la ciutadania espanyola l'any 1924.

Émile Cartailhac (1845 - 1921). Prehistoriador francès, professor d'antropologia de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc. A més d'altres llocs, va treballar molt a la Península Ibèrica; Espanya i Portugal i també a les Illes Balears.



Les representacions pintades de la cova d’Altamira han estat motiu de reproducció en alguns productes, com poden ser segells (veure post Espeleofilatèlia del 5 de juny del 2008), però també en el clàsic paquet de cigarrets BISONTE
També va ser inspiració pel disseny d’una moneda de 50 ptas, l’any 1994



Henri Breuil (1877 - 1961) Sacerdot i prehistoriador francès, amb dedicació especialitzada al paleolític i a l'art rupestre. Entre els anys 1910 i 1960 va ser professor de de l'Institut de Paléontologie Humaine de París. Va realitzar moltes campanyes d'estudi en especial a les zones de Cantàbria i tot el Llevant


Al llibre s'explica que l'any 1928, a uns cent metres de la cova d'Altamira i quan estaven fent una nova carretera per accedir a la cova, van rebentar el terra i aparegué una altre cavitat totalment tancada fins el moment, tot i que en una sala s'hi va trobar un esquelet prehistòric humà. No sembla que hi trobessin pintures o gravats, però hi ha una gran abundància de formacions d'una gran bellesa.



Donat aquest magnífic planell, no cal insertar el Google Heart, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.