diumenge, 23 de novembre del 2008

Avenc de la Ferla 1959

L’Avenc de la Ferla (massís de Garraf) és un dels clàssics de la nostra espeleologia antiga i moderna. Repassant la seva història, desvetllem l’evolució de la tècnica i l’avanç psicològic d’exploració al nostre país.

El document que presentem avui, que havia restat inèdit, mostra l’afrontament d’un repte important per l’època, amb una complerta informació dels preparatius, realització, participants i materials utilitzats, tot ell ple de detalls interessants.

Triplement important, pel seu contingut estricte, també com a mostra de les activitats del Club Esqui Puigmal (Barcelona) que als anys 50-60 va emergir amb força, fent ombra al GES del Muntanyenc i finalment per l'autoria del reportatge deguda a en Ramon Canela, que amb els propers anys anirà desenvolupant una estratègia de veritables exploracions espeleològiques de gran volada.

En l’aspecte formal, escrit a màquina, composat a mà, enganxant-hi fotografies, és un element més de les limitacions de postguerra, i el fet de la seva redacció castellana, per un defensor del català, ens parla de la repressió que també en l’àmbit lingüístic vàrem tenir, ja que no tan sols no fórem escolaritzats en la nostra llengua pròpia sinó que no fou fàcil ni estudiar-la per medis alternatius, ni utilitzar-la públicament.

Una mostra més de les repercussions de l’intent de genocidi cultural que ens obligà a viure en una certa clandestinitat, especialment crua pels amants d’una terra lliure, tant allunyats legitima i intel·lectualment de la dictadura franquista.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.