dilluns, 26 de gener del 2009

Els avencs de Cova Pintada

Els Ports és un dels relleus càrstics més interessants de Catalunya.

Actualment es coneixen 10 cavitats que superen les 100 metres de desnivell o els 500 de recorregut, constituint un percentatge important de les grans cavitats del país.

CP6 -283
CP1 195 (-179 i +16)
Mamelons -167
Crisí -148
Barcina -142
CP4 -117
CP7 -114
Farrubio -111
Trobada
-100
Riu Algars 2.000 (recorregut)

L’Espeleo Club de Tortosa ha estat l’artífex mes rellevant d’aquestes descobertes, que impliquen constància exploradora i treball conscient. Aquest gust per la feina ben feta sempre troba la seva recompensa.

El barranc de Cova Pintada ha estat un des escenaris de les seves activitats. Troballes i desobstruccions es succeeixen els anys 80-90.



En aquesta nota us volem presentar unes imatges de l’Avenc CP3 / del Mort (s’hi trobà un esquelet en el seu interior) potser el més desconegut i probablement un dels mes interessants.

Comunicació personal de l'amic i veterà espeleòleg del ECT, l'Adolf Algueró:

“El CP.3 o Avenc del Mort,va ser descobert l'any 87 i forma part del treball del "CP's" que vàrem guanyar el 1er. Font i Saguè, va quedar oblidat degut a que el CP.6 es va emportar tots el nostres esforços. Actualment l'hem tornat a redescobrir ja que jo soc l'únic espeleo en actiu de l'ECT que el coneix amb exactitud. La topo inexistent el fa desconegut i realment té les sales més boniques i grans dels Ports. El nostre objectiu es realitzar un treball complert amb topo i donar-lo a conèixer pronte. Al SOTA TERRA nº7 (1993), surt publicat el treball del "CP's" i ja parla del CP.3. Actualment tornem a tindre un grupet de gent jove amb ganes de fer coses, estem revisant molts de forats del Port tot fent un treball pel Parc Natural, i fins jo hem sorprenc de les cosetes que anem trobant tot mirant els forats amb ulls de segleXXI.”


Text del blog de l’ECT.

“L’avenc del CP 3 la joia "amagada" dels ports, el fan únic les sales immenses, inclús el llac de la sala del mort es per treure-us el barret . Consta de dos vies: la Via del Mort, més estreta i tècnica amb molts passos en oposició i la Sala Gran amb un pou fantàstic i unes sales de dimensions espectaculars. Els qui entràvem per primera vegada ens vam quedar impressionats de la seua bellesa”
La pàgina del ECT és un bonic exemple de treball obert i col·laboratiu, fins i tot hi ha un “chat” per coordinar les sortides. Un aspecte que he trobat alhora innovador i interessant, propiciat per la proliferació de càmeres digitals, és que cadascú que ha fet fotos en la sortida les hi penja separadament, amb el que podem gaudir d’una diversitat de punts de vista d’acord amb la sensibilitat personal.

Fotos de SABA
Fotos de CHUSA
Fotos de Pedro
Fotos de Longa


Us recomano la visita regular de la seva pàgina web.

Em plau especialment la renovada activitat dels amics de Tortosa, en un massís molt apreciat per nosaltres, no en va hem viscut moltes jornades d’esplèndides exploracions subterrànies als Ports.

Enhorabona amics!

Les imatges del CP3 han estat extretes (autoritzadament) del web, tot i que les he adaptat de format i retocades per exigència del bloc.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.