dissabte, 7 de març del 2009

Cija


Publicacions espeleològiques a l'Aragó

El Centro de Estudios Espeleológicos de Teruel acaba d'editar el tercer número de la revista espeleològica Cija de Teruel.

Aquest Centre es constituí l'any 2004 amb la participació i col·laboració de diferents persones i entitats amb la principal finalitat de catalogar i estudiar les cavernes de la província de Terol.


La revista de periodicitat anyal publicà el seu primer número a l'any 2006.


Amb la seva seu a Montalbàn, dins d'instal·lacions del Parque Cultural del Río Martín, es creà el Centro de Interpretación de Geología y Espeleología, on s'ha de destacar la interessant mostra didàctica / divulgativa de l'espeleologia de la regió, com, per exemple, la maqueta de la sima de San Pedro de los Griegos.


A Cauce, el butlletí del Parc Cultural, també té presència l'espeleologia, amb articles específics i números monogràfics d'art rupestre i paleontologia de les cavernes.


També les diferents associacions han editat diverses publicacions sobre l'art rupestre de la zona (1996, Royo & Gómez, 55 p.) (1998, Beltrán & Royo, 71 p.) (2005, Beltrán & Royo, 72 p. + làm.) etc.


El GIE del Peña Guara d'Osca fou el promotor de les revistes periòdiques de l'Aragó, Boletín de contribución al catálogo espeleológico de la provincia de Huesca (1972-1974), amb l'aparició de tres volums realitzats amb ciclostil de bona qualitat i planells de gran format, destacant també la documentació bibliogràfica extensa.


Els antecessors immediats de la Federación Aragonesa de Espeleología (1979-1981), editaren, precedit d'article singular masculí, Topo Loco. Destacà, a l'època, l'estil, maquetat i bona qualitat de impressió. L'últim lliurament fou un número triple (3/5) amb el gran de treball de Carlos Puch, Las grandes cavidades Españolas.


El GEB de Barbastre, fou el continuador, als anys 90, de les revistes espeleològiques de l'Aragó. Pirenaica, 6, (1994) finalitzà la sèrie d'aquesta modesta publicació, però presentà la topografia del Sistema Lecherines quan aquest arribà als 804 m de fondària.


La Federación Aragonesa de Espeleología publicà, l'any 1993, Grandes cavidades de Aragón (Gisbert & Carvajal, 161 p.) on fan una recopilació de les principals cavernes distribuïdes per províncies.


El CEA de Saragossa edità el seu butlletí, PRIA-PA, als anys 2003-2004, de distribució interior.

L'any 2004, apareix un nou llibre de tècnica, acompanyat amb un DVD (Castaño & Gil, 180 p.). Novador i original.


Al tancament de Cija, 3 ens diuen que, és a impremta la Guía de cavidades de las comarcas Cuencas Mineras (Teruel), amb gran format i unes 400 planes.



F. Miret

2 comentaris:

  1. on es pot adquirir el nº-3 de la revista cija?
    esta en internet, en format pdf?

    ResponElimina
  2. La revista Cija normalment es ven a la llibreria Quera, per aquest núm encara no el tenen, crec que d'aqui un o dos messos el tindran.
    Si t'urgeix la adquisició, posat en contacte amb mi (e-mail:cavorca@hotmail.com) i veurem el sistema més efectiu de que puguis disposar de la mateixa.
    Salutacions,

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.