dijous, 5 de març del 2009

ESTUDIS ATMOSFÈRICS A L’AVENC DEL LLAMP (2008 - 2009)

Ens plau constatar que els amics de la UME de Gavà continuen amb els seus documentats estudis sobre el funcionament del carst de Garraf. En aquesta ocasió ens han fet a mans un estudi inicial realitzat amb el suport del Parc Natural del Garraf i de la Universitat de Barcelona, que anticipa unes informacions molt interessants. Gràcies per la feina que esteu realitzant.

OBJECTIU

S’ha implantat un monitoratge a l’avenc del Llamp per fer un seguiment de l'evolució espaial i temporal del CO2 i O2, i les seves relacions amb paràmetres hídrics com l'alcalinitat pH i duresa. Les condicions ambientals estudiades, tant la composició atmosfèrica com l'aigua de degoteig, manifesten la sensibilitat suficient per a definir aquests paràmetres com indicadors ambientals.


CONCEPTES GENERALS NOUS

- Paràmetres i model de funcionament atmosfèric (estudi del CAI).
- Estratificació atmosfèrica com agent erosiu.
- Relació entre atm-aigua-roca (atmosfera interna Llamp – aigua Falconera).
- El massís càrstic com engolidor de CO2.
- Taxa de mobilització de CO2.
- Taxa de denudació del massís.

INSTAL•LACIÓ ESTACIONS FIXES

Amb l'objecte d'extreure conclusions sobre les dades en continu que proporcionen els detectors de CO2 i O2, així com les estacions meteorològiques (tant d’interior com d’exterior) s’instal•la una estació fixa en el avenc del Llamp (a una profunditat entre 50 i 60 m). A més, un equip complementari s'instal•la a -5m, la seva funció és contrastar dades per a evidenciar l'estratificació atmosfèrica.

Estació -50 m LLAMP:
• 1 detector CO2 dräger PAC 7000 .
• 1 detector O2 dräger PAC 7000 .
• 1 estació meteorològica NECKMARINE: sensor d'humitat, temperatura, pressió i dispositiu d'emmagatzematge de dades.
• 1 Caixa protectora.

Estació -5 m LLAMP:
• 1 detector CO2 dräger PAC 7000 .
• 1 detector O2 dräger PAC 7000 .
• 1 Caixa protectora.

RESULTATS PRELIMINARS

ESTRATIFICACIÓ ATMOSFÈRICA

La instal•lació de les estacions a diferents cotes ha permès constatar com es produeix una diferenciació en profunditat, de manera que els majors percentatges de CO2 es presenten en la base del pou. Al mateix temps s'evidencia com el CO2 desplaça a l' O2.



FLUCTUACIONS DIÀRIES

Les presa de dades en continu ha suposat registrar aquest fenomen, del qual no s'han reconegut referències anteriors.

La representació gràfica on es mostren totes els mesures (%O2 a -5m i a -50M) ordenades per temps al llarg d'un dia revelen com es pot intuir 2 franges horàries on és més probable detectar nivells baixos d'oxigen i 2 franges on els nivells són marcadament més alts:


NIVELLS BAIXOS D'OXIGEN: 2h-6h i 14h-21h
NIVELLS ALTS D'OXIGEN
: 6h-14h i 21h-2h

Contrastar aquests resultats amb mesuraments en altres avencs ajudarà a establir franges horàries de seguretat per a la pràctica de l'espeleologia.

MODEL DE BAROCIRCULACIÓ

Amb l'estació meteorològica instal·lada s'ha pogut demostrar la interrelació entre la pressió atmosfèrica i l’ omplert o buidatge de CO2 . El seguiment d'aquest paràmetre ajudarà a proposar un model de barocirculació; on s'haurà de recollir com les variacions diàries i periòdiques de la pressió (marees atmosfèriques) provoquen els marcats canvis de l'aire cavernari.

TREBALLS EN CURS

- Seguiment setmanal de les estacions. -Presa de mostres d'aigua i anàlisi de les relacions amb el quimisme atmosfèric. - Mesuraments d’avencs perifèrics.

REPORTATGE FOTOGRÀFIC


Podeu llegir l’anècdota d’en Lluís Auroux sobre l’avenc del Llamp en aquest post anterior.

1 comentari:

  1. Hola,

    Gracies per fer publicitat del treball que estem fen a la UME. T'espereme a les II jornades espeleològiques del Garraf.

    Albert Sanmarti.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.