divendres, 24 d’abril del 2009

La cova de Castañar

La Cueva de Castañar, declarada Monument Natural, segons Decret 114/1997 (DOE nº 114, de 30 de setembre de 1997) és situa a la localitat cacerenya de Castanyar d'Ibor, es va descobrir de manera casual l'any 1969, quan un agricultor estava llaurant l'oliverar en què es troba l'entrada.

Els vapors que sortien de la seva boca, aviat van despertar la inventiva popular, que va atribuir el fenomen a l'existència d'un supòsit "volcà". Els estudis que va realitzar el llavors Institut Geològic i Miner, van suposar la confirmació de l'existència d'una formació geològica de gran valor.


Es tracta d'una cavitat càrstica amb un desenvolupament laberíntic, superior als 1.000 metres, excavada en roques compostes per alternances de dolomies i de pissarres, materials que no són fàcilment solubles, la qual cosa suposa una de les moltes singularitats de la Cova de Castanyar.

Una altra característica ressenyable és la gran antiguitat de les roques on es desenvolupa la cova. Es van dipositar en un mitjà marí, en un moment de la Història geològica de la Terra fa aproximadament uns 500 milions d'anys, al final del període conegut com Precambrià. Potser serà la Cova de Castanyar una de les escasses cavitats conegudes a Espanya oberta en roques tan antigues.



Malgrat tot l'anterior, el realment sorprenent de la Cova de Castanyar és la seva ornamentació interior. L'abundància i varietat dels espeleotemes que entapissen els sostres, parets i sòls de les seves sales i galeries és veritablement única.

L’aragonita i la calcita, tenyits de vegades pels òxids de ferro i de manganès, proporcionen un autèntic espectacle de formes i colors. Les excèntriques, flors d’aragonita, agulles, cristal·litzacions arborescents, colades, gours, estalactites, estalagmites i columnes que apareixen a les sales Nevada, Blanca, Vermella, de les Banderes, al Jardí, a la Llibreria, els Corals, als Llacs, en fi, per tots els racons de la cavitat, dibuixen un paisatge subterrani digne de figurar com un dels més suggeridors de l'Extremadura natural.

Entre les múltiples publicacions que ha suscitat la cavitat us presentem una selecció de les considerem representatives.
CastañarInfo jmvictoria6870




Castañar jmvictoria6870




Geo38-62 jmvictoria6870





Art 31 jmvictoria6870




TG26-15 jmvictoria6870

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.