dimecres, 3 de juny del 2009

Cova de Rialb

Cavitat de fàcil recorregut, molt coneguda des d’antic i freqüentment visitada pels excursionistes. El seu vestíbul està penjat sobre la via del cremallera de Ribes a Núria en un dels itineraris senderistics més populars del país.



L’any 1954 fent-hi una de les maratonianes excursions a peu per anar al Puigmal amb el meu germà, en Joan Banús i la seva colla, varem visitar una part de la cova, el que em provocà, als meus nou anys, una fal·lera irrefrenable d’explorar el mon subterrani, que ja tenia latent d’una anterior visita a la Cova Simanya.

Però avui volia centrar-me, com a complement de la visita bioespeleológica del primer Espeleocat Tallers 2009 del proper dissabte 06.06.09, en les diferents topografies publicades de la cavitat.

1.- FAURA, M. (1911).- "Les coves de Rialp (Ribes)" Butlletí C.E.C. (203):336-340

Faura i Sans, en la segona de les notes que publicà al butlletí del CEC el 1911 apareix per primera vegada un bonic mapa de la cavitat signat per en E. Turc el 28.09.1911.




Gràcies a la web de Mapes Antics del CEC podreu visionar aquest mapa i fer-hi ampliacions per gaudir de la qualitat de la representació gràfica.


2.- MAHEU, J. (1912).- "Exploration et flore souterraine des cavernes de Catalogne et des Iles Baléares" Spelunca (67-68):5-107

Posteriorment Maheu en el seu pioner treball sobre la flora subterrània catalana publica un croquis en el que fins i tot sembla representar galeries desconegudes.


3.- SIRERA, A.; TOMAS, X. (1973).- "La cova de Rialb y cavidades cercanas en el valle del Freser" Com. Tercer Simp. Espel. pp. 154-178

L’any 1973 diversos membres de la SIE hi dedicarem unes jornades d’exploracions a les coves de Rialb, publicant una nova topografia amb el detall i la meticulositat característiques d’en Xavier Thomas que ens plau presentar-vos i tot seguit l'article original en format pdf/Scribid.



Coneixent l’anterior treball d’en Turc, en Xavier detalla el recorregut de les poligonals realitzades que totalitzen 501 metres.


La Cova de Rialb jmvictoria6870



4.- BORRÀS, J.; MIÑARRO, M.;TALAVERA, F.(1980).- “Catàleg Espeleológic de Catalunya” Vol 4 (el ripollès, la garrotxa i l’alt empordà), Cova de Rialb pp112-115.

Posteriorment encara apareixerà en el fonamental catàleg de la “tríade catalana”. Com de costum la topografia que publiquen utilitzant la base de la SIE és un redibuix obra de l’infatigable Joan Borràs que en aquesta ocasió a més a més fa un nou muntatge de l’alçat.

Curiosament li assignen un recorregut, lleugerament inferior, totalitzant 460 metres, sense que hores d’ara sapiguem per quin motiu se li han restat 41 metres de les xifres rigorosament documentades amb anterioritat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.