dilluns, 27 de juliol del 2009

Per què cal conservar la cova Mosquera?

Com a complement de l'anterior post, es comenten seguidament les importants característiques bioespeleològiques d'aquesta cavitat.

Assabentats de la intenció de perllongar les pedreres que exploten els guixos on es troba situada la cova de la Mosquera, i existint la possibilitat de que aquestes pedreres la destrueixin, ens ha dut a fer una ullada al seu interès bioespeleològic, la qual cosa ha motivat aquesta petita nota per donar a conèixer la importància d'aquesta cavitat.

És prou conegut l'interès de la fauna subterrània, tant per les seves característiques d'evolució com per la seva antiguitat de colonització del medi, que fa necessària una preservació d'aquesta fauna, patrimoni únic i insubstituïble, encara mes quan aquesta es troba escassament repartida com succeeix en el gènere i espècie únics.

La cova de la Mosquera del municipi de Beuda, es en la actualitat l’única localitat coneguda existent de la comarca de La Garrotxa en la que es pot trobar un interessant coleòpter del medi subterrani: la Zariquieya troglodytes, descrit per Jeannel l’any 1924, ja que una altre cova habitada per aquesta espècie, fora destruïda també per una pedrera a finals dels anys ‘80 -Cova de Can Noguer de Segaró, a pocs quilòmetres de Beuda-. Per una altre part, aquesta localitat es troba bastant allunyada de les altres tres úniques cavitats en que també les habita, ubicades en la muntanya de Santa Magdalena del terme de Terrades (Alt Empordà), seria molt de lamentà que es perdés aquesta cova ja que amb ella desapareixeria una de las localitats d’interès en biodiversitat d’aquesta comarca com per tota la resta del mon. Com ja s’ha dit, tan sols queden junt amb aquesta, tres coves prou allunyades de la cova Mosquera i de materials geològics molt diferents.


La Zariquieya troglodytes Jeannel, és un coleòpter de la família dels Carabidae i forma part de la subtribu Molopina, que són insectes el quals es troben representats per tot el mon; dins d’aquesta subtribu, un reduït nombre de gèneres tots ells mono-específics han donat formes subterrànies que els seus orígens es remunten al període geològic de l’Oligocè i la seva àrea de distribució és molt reduïda i dispersa; d’aquesta subtribu, a la Península Ibèrica, les espècies subterrànies sols es troba representada per dos -Oscadytes rovirai i Zariquieya troglodytes de la zona pre-pirinàica aragonesa i catalana respectivament-, i un altre del medi endogeu (Molopidius spinicollis del Pre-Pirineu i Pirineu Català) tots ells emparentats amb els Spaeleomolops de l’illa de Sardenya.



Autor: Jordi Comas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.