dilluns, 19 d’octubre del 2009

Forats de l'Embut. Vall de Núria

Alexandre Carreras a l'any 1964 publicà un article sobre els fenòmens càrstics de la vall de Núria al Cavernes 3.

Esporàdicament, des de 2006 a 2008, membres del GEB i altres companys, han anat revisant i topografiant de nou les cavernes d'aquesta zona tan característica del Pirineu.

Vam esbrinar que el que clàssicament havíem anomenat Forat de l'Embut no ho era pas.

Així mateix l'exploració meticulosa i diferents desobstruccions han donat com a fruits la descoberta de més galeries a les cavitats ja conegudes, no descartant la continuïtat en alguns punts.

El Forat de l'Embut surt a una postal antiga, datada al 1921, on es veu una cascada engolida pel forat.



La confusió, que com es veu ja be de lluny. Es deu en part a que al 1921 el Forat de l'Embut (catalogat per nosaltres com a núm. 1) engolia el torrent, més tard als anys 50, aquesta cavitat es tapa i l'aigua torrent avall s'escola també en cascada pel forat de l'Embut 4 situat al llit del torrent i amb dues boques.

Forat de l'Embut 1





Als anys 70 (exactament al juny de 1971) el pou desobstruït recentment (el núm. 2 o d’en Bes) engoleix tota l’aigua del torrent.

Més tard, als 80, aquest forat desapareix i l’aigua torna a circular pel núm. 4. I per fi en data indeterminada entre el 2000 i el 2005 es torna ha obrir el pou original i torna a escolar-se l’aigua pel mateix lloc que ho feia al 1921.

Forat de l'Embut 3


Encara que ens hem fixat molt no hem trobat galeries representades a la composició de topografies que es va publicar al CEDC, vol., 4 (1980). Tampoc ens ha estat possible connectar el forat 3 amb el forat 4. Però, no tenim dubtes de que es tracta de la mateixa caverna, tot i que una persona no pot passar. Per això a l'hora de comptar el metres no els podem sumar.

Forat de l'Embut 4


Si haguéssim sumat el "complex" donaria 67 m de fondària i 539 m de recorregut, que encara serien més metres a l'afegir les noves galeries explorades als 405 que ja figuraven a la topografia anterior.


Poligonal exterior


Participants a les exploracions: Anna Llavina, Brauli Torres, Josep Cuenca, Ramon Canela, Maria Rosa Viñas, Enric Porcel, Cristina Suarez, Josep Manuel Victòria, Mar Orriols, Josep Lluís Moldes, Gemma Herrera, Emili Carrillo, Angel Iranzo, Jaume Badiella, Genís Noé, Francesc Xavier Samarra, Ferran Cardona,

Les fitxes d'aquestes cavernes han estat lliurades al company Jordi de Valles per la seva inclusió al tercer volum del Catàleg Espeleològic de Catalunya, que segons les seves noticies, tancarà al final d'aquest mes.


Grup d'Espeleologia de Badalona
Enric Porcel



4 comentaris:

  1. Hola Enric,

    ¿La primera foto de la nota es del Embut 1 o del Embut 4?

    Buen trabajo y buenas fotos.

    Jorge

    ResponElimina
  2. La primera fotografia correspon al Forat de l'Embut núm 4.

    Enric

    ResponElimina
  3. Bonjour
    La lecture de cet article très intéressant me ramène 32 ans en arrière lorsque nous avions exploré et topographié cet embut. Un petit article le concernant a ensuite été publié dans l'Echo des Ténèbres n°2 (mars 1978) par la Société Spéléologique du Plantaurel. J'en tiens une copie à votre disposition si ça vous intéresse.
    Amitiés et bravo pour votre blog

    ResponElimina
  4. Bonjour "Stoche"

    Remercions votre offre parce que je ne pense pas trouver cette publication.

    Vous pouvez envoyer le document numérisé à l'adresse suivante:

    espeleobloc@gmail.com

    Merci beaucoup,

    Victor

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.