divendres, 11 de desembre del 2009

Fullà-Canaletes

El prolífic espeleòleg Henri Salvayre del Grup d’Estudi del Karst de l’Universitat de Perpinyà (GEK), publica en el número 114 de Spelunca (juny 2009) un article sobre la xarxa Fullà-Canaletes al departament català del Conflent en terres, actualment, d’administració francesa.

Topografiada pel Col·lectiu Conflent Subterràni / GES del Muntanyenc amb un recorregut de 26.500 m és la cova més gran de la Catalunya històrica, de la que s’ha publicat una excel·lent monografia ressenyada en el seu moment en l’Espeleobloc.




De la nombrosa bibliografia d’en Salvayre destaquem:

- La spéléologie et l’hydrogéologie des Pyrénés Orientales (1979)
- Les chauves-souris (1980)
- Au-delà des siphons (1995)
- La spéléologie Catalane. (2002) –juntament amb Patrice Teisseire-Dufour.



Conferència sobre les aigües subterrànies dels Pirineus
(traduït d'una noticia del Midi Libre del 09.12.2009)

Avui divendres, 11 de desembre, a les 17 h 30, la SASL ofereix una conferència a càrrec d'Henri Salvayre, que presentarà el llibre de les aigües subterrànies en els Pirineus Orientals, al'hotel del departament (vestíbul Guy-mascle), Quai Sadi-Carnot a Perpinyà.

Llacs d'alta muntanya, estanys de sal, l'aigua que flueix del granit, aigües clares dels rius subterranis de la calcària, aqüífers no confinats, aigües captives de la sorra, aqüífers de grava, d'esquerdes a la roca, aigües minerals i fredes, aigües minerals carregades de sofre ... La llarga llista d'aigües que es troben al Pirineu català reflecteix la riquesa increïble d'aigua a la part més oriental de la cadena, el patrimoni geològic vinculada a les condicions estructurals de la gènesi de les muntanyes on es poden distingir diverses etapes, tant destructives com constructives.

Referent de la memòria de les aigües subterrànies al Pirineu català, Henri Salvayre ha dissenyat aquest llibre que ens presentarà, basat en una iconografia important.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.