dijous, 28 de gener del 2010

El síndrome del nas blanc en els ratpenats


Correu rebut del secretari de la Federació Espeleològica Europea (traduit al català):

"Com ja sabreu la presència de síndrome del nas blanc (WNS o SNB), que ja ha matat més d'un milió de ratpenats als EUA (vegeu http:// www.caves.org/WNS/), ha estat detectat a Europa (Perigueux, França). Tots els detalls apareixen en la publicació de l'article Sebastià Puechmaille de la University College Dublin – Irlanda.

No obstant això, no s'ha establert que els quiròpters d'Europa corrin el mateix risc que els de territori dels EUA - la recerca continua en aquest nivell -, però, per descomptat, el principi de precaució s'ha d'aplicar.

Dins de la Comunitat Europea d'Espeleologia, Itàlia sembla ser el més avançat en aquest nivell, atès que la SSI ha sensibilitzat els espeleòlegs al seu risc i ha establert mesures preventives per als espeleòlegs, a Itàlia per tal que siguin un factor en la difusió SNB fora de les coves que exploren.

Davant aquesta situació, el FSE es crea un "Grup de treball europeu WNS, coordinat inicialment per Ioana Meleg, President ECPC. Aquest grup té els següents objectius:

- Recopilar tota la informació disponible a l'SNB a Europa

- Elaborar propostes de mesures preventives per la fase europea de cada situació (aquest pre-epidèmia, epidèmia, etc)

- Fer propostes a la comunitat europea espeleològica i recollir les observacions realitzades

- Fer de nexe amb les situacions a cada país

- Etc

Si teniu alguna informació sobre l'SNB / WNS al seu país o en altres llocs, o si està interessat en participar en la tasca del Grup de treball europeu, envieu un correu electrònic a: wns@eurospeleo.org

Per descomptat, convidem a tots aquells que estan motivats a participar, seria important comptar amb almenys 1-2 persones per país europeu.

L'idioma del grup és l'anglès però encara que no domineu l'idioma podeu participar utilitzant eines gratuïtes per a la traducció automàtica.
Olivier Vidal
Secr. General FSE "

Document de la SSI


Prepublicació de l'estudi sobre el fong 'White-Nose Syndrome' (destructans Geomyces) a França.

El article demostra la presència de destructans Geomyces a ratpenats europeus (Myotis myotis) s’acaba de publicar en línia a la revista de Malalties Infeccioses Emergents. Disponible en línia abans de la seva publicació en l’edició de febrer de 2010.

L'article analitza tres escenaris possibles:

1-El fong acaba d'arribar a Europa i per tant posa en perill les espècies de ratpenats europeus. Això significa que cal engegar mesures de conservació per tal de limitar la propagació del fong.

2-El fong és present a Europa fa molt de temps. Atès que no hi ha la mortalitat en massa comparable a l'observada en els EUA es possible que els ratpenats europeus, poden ser immunes al fong.

3-El fong no és l'agent causant de la mort dels ratpenats, només juga un paper oportunista sobre els ratpenats que ja estan infectades per altres agents com ara virus o bacteris.

Algunes dades que es presenten en més detall afavoreixen els escenaris 2 i 3. No obstant això, una comparació dels agents patògens en els ratpenats europeus i americans infectats pel fong es necessari per tal de definir clarament l'escenari més probable.

Per a més detalls, consulteu directament a l'article:

Pre-publicació d'en Puechmaille

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.