dimarts, 30 de març del 2010

Els Myotragus de la Cova del Pas de Vallgornera


La descoberta pels espeleòlegs mallorquins de restes d’aquest mamífer a Vallgornera ha engegat la recerca del Grup de Paleontologia del Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA, que apunta que un canvi climàtic global fou un factor per a la transformació del principal mamífer del quaternari balear. Bover, està fent actualment una recerca a diverses coves de Mallorca, on s’han trobat restes de Myotragus.

 

El nom de Myotragus prové del grec i significa “cabra-rata”. El seu nom cientific es Myotragus balearicus. És un mamífer extint de la familia dels bòvids, subfamília dels caprins, és a dir, una cabreta. Se'n coneixen actualment restes a Mallorca, Menorca, Cabrera i sa Dragonera.

Es creu que aquest mamífer va arribar a Mallorca quan encara les illes estaven unides a la plataforma continental, fa més de cinc milions d’anys. Una vegada que les illes van quedar separades del continent, els seus ancestres van quedar aïllats, i van evolucionar de manera diferent dels que havia fora de les illes, adaptant-se perfectament a l’hàbitat insular.


Tant mascles com femelles tenien dues petites banyes, fines i afilades, que partint del front s’allargaven cap a la part posterior. De talla més aviat petita, uns 50 centímetres d’altura i uns 10-12 quilos de pes. Mancant altres depredadors en el seu entorn, el seu sistema locomotor es va adaptar a córrer molt poc, es va fer lent de moviments i va perdre la capacitat de botar. El seu sistema ocular va sofrir variacions, la posició dels seus ulls era frontal, sempre mirava al capdavant, ja que mancant altres competidors, no necessitava tenir precaucions de possibles perills que poguessin venir dels costats. Tots aquests canvis morfològics van ser negatius per a la seva evolució, ja que van facilitar la seva captura per part de l’home quan va colonitzar les Balears.

Documentació sobre les darreres troballes





Cova des Pas de Vallgornera 55.104m

                               





Notes anterior a l’Espeleobloc sobre la Cova del Pas de Vallgornera

http://espeleobloc.blogspot.com/2007/09/cova-des-pas-de-vallgornera-40253-m.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2007/12/endins-nm-31-novembre-2007.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.