dimarts, 2 de novembre del 2010

Botet de Casa Rei


El 28.10.2010 el grupet dels dijous visitarem el Botet de Casa Rei, Tremp - Pallars Jussà. En aquesta ocasió érem set: Ricard Alsina, Dolors Boter, Julià González, Roger Lloses, Josep Pastor, Manel Vizuete i Josep Ml. Victòria (GIE, GEB, SIE).



Les darreres ventades abatéren un gruixut arbre sobre la pista d’accés tallant totalment el camí. Gracies a la destral que duia la Dolors i la tasca d’aizcolari d’en Josep, s’aconseguí deslliurar la pista, això si, un treballant i sis mirant-ho. Molt edificant.



Excavada en els conglomerats de la Serra de Lleràs, aquesta cavitat de 1.278m de recorregut i un desnivell de 37m és un del fenòmens subterranis més interessants de la serralada. Funciona actualment com una cavitat intermitent, don prové el topònim de botet, al igual que el proper Botet d’Esplugafreda que situat pocs metres més baix, comparteix funcionament hidrològic.

La progressió per la galeria principal finalitza ocupada per uns nivells sifonats variables dels quals dos han estat travessats en èpoques de sequera, el tercer constitueix el termini de la galeria i no ha estat superat fins ara.



Trobareu en aquesta nota el que fou publicat en els EspeleoSIE 18 (1976) i 27 (1984), i també la tot recent versió en pdf de la cada cop més complerta base de dades accesible per Internet l'EspeleoÍndex.


EspeleoSIE 18 (1976)


EspeleoSIE 27 (1984)



EspeleoÍndex 10.2010


Potser us sorprendrà que existeixin dues topografies de la cavitat en les que van participar membres d’un club que poc temps després és passen a un d’altre. La veritat és que les dificultats de convivència, especialment quan apareixen infidelitats de parella, lamentablement, han originat problemes personals que provoquen i magnifiquen el distanciament entre clubs. Després el temps posa a tothom al seu lloc.




Si observeu els dos aixecaments de la cavitat comprovareu que apart de la diferent qualitat del dibuix, la poligonal reflectida resultaria idèntica si no fos pel tram inicial de la xarxa de gatoneres, que aquest dia vam comprovar amb un DistoX que s’obre a 91º, és a dir aparentment en correspondència a la segona topografia publicada.


Veieu una selecció de les fotos realitzades.

2 comentaris:

  1. La primera topografía publicada és la de la SIE (1976) i la segona la de l’ERE (1994).

    Si la dirección de la xarxa de gateres és de 91º, la correcta és la segona topografía (ERE), (90º aprox.) ja que la direcció de la xarxa segons la topografia de la SIE és d’uns 115º.

    Jordi de Valles

    ResponElimina
  2. Gracies per la precisió. Efectivament la segona topo corregeix una errada de la primera.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.