diumenge, 5 de desembre del 2010

Gravats rupestres de Catalunya i Andorra

Cercant per la xarxa per completar l’article sobre cavitat andorranes, he trobat una interessant pàgina que documenta els gravats rupestres de Catalunya i Andorra.

El seu autor és en Jordi Casamajor, que ha estat espeleòlegs durant deu anys, i molt amablement ens ha donat autorització per reproduir alguna de les seves imatges.

Com podreu veure en la seva pàgina, és tracta d’un treball meticulós on son centenars les localitats catalogades, moltes d’elles amb varies fotografies fins a totalitzar, 1076 imatges (en el dia d’avui). Presenta un sistema d’arxiu que ordena numèricament els fitxers, també es pot accedir per les successives dates d’incorporació i fins i tot mostrar-ho com una presentació de diapositives.
Segons les seves pròpies paraules :
“...trobareu bàsicament fotografies i comentaris sobre conjunts d'inscultures, gravats rupestres, monuments megalítics, fites i creus de terme, que l'autor ha descobert, estudiat i visitat. La majoria de gravats es troben ubicats als Pirineus. Els espais on trobareu més gravats documentats són Andorra, l'Alt Urgell, la Cerdanya i els Pallars. També s'inclouen alguns conjunts de la resta de Catalunya que l'autor també ha referenciat. Cronològicament, els gravats més antics que hi veureu corresponen al neolític tardà i al calcolític (circa 3000 a.C.). Els segueixen gravats d'època ibera, tardoromana i medieval, fins arribar als més moderns que corresponen a principis de segle XIX.”

Us presento una selecció d’imatges que corresponen a cavitats:

318 – 319 Cova de la Foranca, a la Batllia, Baixa Cerdanya. En aquesta galeria s'hi troben gravades les dues creus.



377 -378 Cova dels Pujols, parròquia de Sant Julià de Lòria. Al sostre d'aquesta petita cavitat trobarem el conjunt de "grafittis".




379 – 380 Balma de la Margineda, parròquia de Sant Julià de Lòria. En aquest conjunt arqueològic es troben les restes de pintura rupestre.




403 – 404 Canya dels Eucassers, 2273 metres. A Andorra, s'anomenen amb aquest nom les cavitats i les coves petites. A l'interior d'aquesta canya es troba una creu de terme entre Encamp i Canillo.




481 – 484 Cova de Casa Vella localitzada a la comarca de l'Alt Urgell, hi ha representat un interessant conjunt de gravats rupestres.





D’aquesta cavitat ens explica una anècdota ben curiosa:
“Vam parlar amb un padrí de la contrada que la coneixia, fins hi tot el seu padrí hi va nèixer, viure, i també hi va morir al despendre's un gran bloc de pedra que va esclafar les dependències habitades”

Bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.