diumenge, 19 de desembre del 2010

Neteja de pintades


Afortunadament la consciencia conservacionista dels espeleòlegs va en augment i ara considerem inadmissible deixar constància de la nostra visita pintant les sigles del grup.

Potser i nomes potser, podem justificar-les en un format moderat i en la boca d’accés en una primera exploració, tot esperant que els agents meteorològics al pas dels anys les vagin esborrant.


Campanyes de neteja hem fet moltes, majoritàriament per evacuar deixalles i restes de carbur, que constitueixen la part fàcil d’una operació d’aquest tipus, però netejar les marques de carbur a les parets ja és un altre tema. En tot cas i per la part que hem toca declaro la inconsciència i per tant la meva culpa i la del meu grup en algunes pintades, que tot i mesurades, eren realment innecessàries. Aquests graffitis dels anys 60 i 70 caldrà anar-les netejant i per això utilitzar un mètode no destructiu que elimini la pintada sense alterar la roca de suport.
 
Avui us presentaré un parell de documents d’experiències de neteja de pintades que ens poden servir d’orientació:





Un pas més endavant, representa netejar les cavitats que han estat molt freqüentades utilitzant il•luminació de carbur, i que per això han estat ennegrides. Retornar a la seva blancor original és una tasca feixuga i de una certa complexitat... si tenim en compte que per fer-ho be caldrà extreure a l’exterior l’aigua utilitzada per rentar-les.


Les coves de Jujurieux de 2.120 m de recorregut, es una cavitat d’iniciació de l’Ain (France) que presenta una travesa molt popular.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.