dimecres, 19 de gener del 2011

Burgos, desembre 2010 (5)


Museu de l’Evolució Humana de Burgos

Aquest museu (inaugurat el 13.07.2010) forma part d’un conjunt singular de tres edificis independents; el museu pròpiament dit, el centre d’investigació de l’evolució humana i un gran auditori i palau de congressos, amb un cost superior als 220 milions d’euros. S’ubica en un espai remodelat al centre de Burgos junt al passeig anomenat Avenida Sierra de Atapuerca al marge del riu Arlanzón.

És un edifici diàfan, de gran lluminositat natural, amb 15.000 metres quadrats, dels que es dediquen més de la meitat a exposició permanent.


La planta -1 es concep com el cor del museu. Un espai expositiu on es mostra el complex arqueologic-paleontològic del Jaciment de la Serra d'Atapuerca. Una gran reproducció de la Sima de los Huesos, models tridimensionals i didàctics, panells explicatius del carst i les investigacions realitzades, en les que destaquen les referències als companys del Grup Espeleològic Edelweiss.  L’espai central està ocupat per tres recintes com  grans calaixos, a  l'interior  s'ubica l’exposició de l'Homo antecessor i els jaciments de Gran Dolina i l’Avenc de l'Elefant. Al sostre exterior d’aquests “calaixos” ( visible des de la recepció) s’ha creat una reproducció de les condicions ambientals de la serra.











La planta 0 està dedicada a la Teoria de l'evolució de Charles Darwin i la història de l'evolució humana. En aquesta planta es troben les 10 hiperrealistes reproduccions d'avantpassats del ser humà, realitzades per l'escultora francesa Elisabeth Daynès.




També en aquesta planta es troba la reproducció de la popa del famós vaixell HMS Beagle en el que Darwin va fer el seu famós viatge a les illes Tortugues. En aquesta planta el visitant pot trobar les característiques exclusives dels humans i destaca un simulacre de cervell de gran tamany en que ens podem introduir dins del cablejat que simula les seves connexions.


La planta 1 dóna resposta, des d'un punt de vista funcional, per què som tan iguals al caçador - recol•lector de fa 9000 anys, i no obstant això, tan diferents. L'accés a la planta de la cultura es realitza des de les rampes mecàniques. En aquesta planta es repassen les diferents fites de l'evolució de la cultura.







La planta 2 es recreen els tres ecosistemes fonamentals de l'evolució humana: la selva, la sabana i la tundra-estepa de l'última glaciació. Una sala de projeccions i finalment trobem la cafeteria i una llibreria especialitzada.





Veritablement es tracta d’una instal·lació brillant, que juntament amb els altres punts d’interès que hem anat desgranant en les quatre cròniques anteriors, constitueixen per si soles, una oferta que justifica el viatge a Burgos, especialment pels afeccionats a la paleontologia,  i perquè no, també de tot espeleòleg, naturalista, o simplement per qualsevol amant de la cultura






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.