diumenge, 28 d’agost del 2011

Biospeleotemes

Descrits en el carst veneçolà quarsitic, la gènesi d’aquests “concrecionaments” silícics, sovint d’aspecte botroide, és encara controvertit. L'explicació clàssica del seu origen proposa que es tracta de formes resultants de processos de dissolució i precipitació de sílice similar a aquells que donen origen a les estalactites i estalagmites carbonátiques. No obstant això, alguns autors afirmen que la seva formació està vinculada a processos biogènics o inclou, almenys en algun estadi del seu desenvolupament, la participació de microorganismes com a bacteris o fongs. Altres plantegen un origen exclusivament biològic dels espeleotemes (bioespeleotemes) considerant que es formen a partir de bacteris heterotròfiques o cianobacteris.
El cas dels famosos Tepuis amb els sistemes Charles Brewer, Arañas, etc. està magníficament il·lustrat en la següent publicació que inserim en format scribd.
  
Tambè insereix-ho altres documents, força diversos, sobre els espeotemes silícics:
04

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.