dilluns, 1 d’agost del 2011

La Cova Avenc de la Troneda (Begues)


Aquesta singular cavitat de reduïdes dimensions, que ens obliguen a avançar gatejant o a quatre grapes, presenta una proliferació de espeleotemes com poques vegades podem veure al Garraf.

El dijous 28.07.11 la visitarem, alhora que el proper Avenc de Mas Trabal, amb l’objectiu que recollir fauna pel projecte troglocharinus. En total érem nou : Dolors, Enric, Jaume, Michelle, Pastor, Ricard, Valeria, “Víctor” i “Visu”.


La Cova Avenc de la Troneda (o Tronera, segons l’ICC) explorada per Rafael Amat i Carreras el 30.03.1923veieu la fitxa publicada pels companys de l’EspeleoÌndex – i topografiada pel GIRES el 1989 que l'anomenen Forat de Masferrer amb un recorregut de 110m i un desnivell màxim de -9m.


La finesa de les seves estalactites i la reduïda alçada fan que l’aproximació a alguns conjunts litogènics constitueixi un equilibri difícil per evitar la trencadissa involuntària d’algun macarronet. De fet el terra està ple de fragments deixats pels visitants.

Els fenòmens de lliscament del terra afavorits pel capbussament i les intercalacions argiloses –solifluxió- provoquen una fractura de diversos grups estalagmitics, amb algun exemple molt didàctic.


Fer fotos de detall, de les diferents filigranes estalactitiques, és una tasca sense fi...mentre duri la capacitat de la targeta!. Després de més de 125 instantànies, probablement precipitades, vaig abandonar la captura fotogràfica personal i amb molt de gust m’afegí a la tasca d’en Josep per col•laborat en l’obtenció d’imatges amb més qualitat.

Tot seguit trobareu una selecció de fotografies d’aquesta bonica cavitat que mereix un esforç particular per a la seva conservació.


A l’Avenc de Mas Trabal, també aconseguirem recollir diversos exemplars de troglocharinus per l’estudi de l’ADN que està realitzant la Valeria.



1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.