dilluns, 31 d’octubre del 2011

Dues cavitats a l’Ordal


El dijous 27.10.2011, amb pluges torrencials anunciades, ens aplegarem 13 per fer dues petites cavitats: l’avenc d’Ordal i la cova-avenc del Pla de Comes. Aquest cop érem: Agustí, Dolors, Jaume, José, Josep, Jordi, Julià, Miquel, Ricard, Teresa, Valeria, “Víctor” i “Visu”.

Després de la “concentració” a Cal Doctor de Vallirana, amb cinc vehicles ens dirigim al primer objectiu. Carretera, pista, més pista i...un vehicle s’embarranca pocs metres abans d’arribar a l’avenc d’Ordal. Després d’intents d’estirar-lo amb un 4x4, i empènyer-lo a força bruta, aconseguim extreure’l i podem anar fins la cavitat.



Avenc d’Ordal
Tot i el seu topònim aquesta és una cavitat subhoritzontal que no precisa de material per a la seva exploració. Amb vestits “de carrer”, passeig per la cavitat, fotos, recol·lecció de fauna i posicionament GPS.


Fauna cavernicola
Microfotografia

Microfotografia


En l’aproximació cap al Pla de Comes, partint d’una pista propera al Lledoner Vell, trobem primer la pluja, i seguidament un forat de -3m? prop del camí, que s’utilitza com abocador, a les coordenades (UTM ED50) X408298 i Y44583274. No sabem identificar-lo amb cap de les cavitats que coneixem. Potser caldrà donar-hi una ullada?


Cova-Avenc del Pla de Comes



Entrem desgrimpant per l’entrada de "cova" i al fons de la sala, localitzem un grup dels anhelats troglocharinus, constatant que una parella de coleòpters...estan fornicant!. Estroncada la feina, la Valeria recull uns exemplars per l’estudi de l’ADN.


Com que les fotos de rigor no acaben de quadrar, invertim més temps dels que els companys estimen prudent, per això quan sortim ja s’ha produït la desbandada. A quatre ja no els hi veiem el pel, i amb la resta ens retrobem de nou a Cal Doctor per dinar, tot veient el diluvi que cau sobre Vallirana.

1 comentari:

  1. El forat ple de merda que citeu, molt probablement sigui qualsevol dels dos avencs Clar, hi ha el nº1 i el nº2, els dos estan molt propers i a tocar de la pista; habitualment sempre hi han tirat brossa a l'interior, jo he trobat fins i tot un xai mort a dins. Ambdós forats feien uns 5 metres de fondària, amb la brossa segurament haurà minvat la fondària. La fitxa dels dos forats els podeu consultar a l'EspeleoÍndex o bé al Catàleg Espeleològic del Massís de l'Ordal publicat per la SIE.
    Salutacions
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.