diumenge, 23 de setembre del 2012

Espeleogènesi de l’Ardeche


En un post anterior us vaig parlar de la fascinació que hem produí la lectura del llibre col·lectiu sobre la Grotte de Saint Marcel d’Ardeche.

En aquella publicació, dirigida a un públic general, es descrivia la gènesi d’aquesta gegantina xarxa subterrània, lligant-la a l’evolució de la Mediterrània.  L’impressionant descens del mar i de nou el seu ascens al llarg del Messinià, provocà la superposició de diferents nivells d’excavació lligats a les profundes variacions del nivell freàtic, després el seu reompliment, la reexcavació i l’erosió remuntant responsable de la creació de pous cilíndrics de baix a dalt, etc.
Ara tenim una excepcional ocasió per tornar a parlar-hi d’aquest procés que impactà tantes xarxes del nostre entorn. Ha estat un dels autors del llibre en Ludovic Mocochain que en una emissió per la televisió francesa ens explica “in situ” i didàcticament, amb una excel·lent divulgació gens simplificadora, les empremtes d’aquesta evolució. Us recomanem vivament que veieu el vídeo que inserim. 

Le mystère des grottes de l'Ardeche
Realització Laurent Lichtenstein
per a FR3 c'est pas sorcier
26 minuts

Convindreu amb mi que produeix una sana enveja, aquest admirable programa, i només lamento que per presentar-vos-el he tingut que utilitzar procediments que no estic ben segur que siguin acceptables pels seus productors. 



Com que no he rebut una autorització explícita, però tampoc una negativa, si els seus autors ho consideren necessari, només cal que ho diguin i, tot i lamentant-ho, immediatament retiraré el vídeo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.