dimarts, 11 de setembre del 2012

EspeleoÍndex, totes les coves en línia


Tots els que portem anys i panys dedicant-nos a la catalogació de les cavitats subterrànies existents a Catalunya hem tingut, en un moment o altre, una mena de frustració quan al poc de sortir la publicació d'impremta, ens adonem dels nostres oblits i d'alguna que altra errada, sense comptar que en un temps, tot sovint curt, la descoberta de noves cavitats va desfasant el contingut.

Fa molt de temps ja que vam pensar aprofitar l'oportunitat que ens oferien allò que encara diuen “noves tecnologies” i endegar un projecte útil que ens permetés donar a conèixer als espeleòlegs totes les cavitats, les ja publicades, les que anessin sortint de noves i les que romanien inèdites dins d'unes carpetes envellides pel pas dels anys. L'espeleologia de Catalunya, aquest país petit, on des de dalt d'un campanar sempre es pot veure el campanar veí... i amb moltes coves, encara que normalment de dimensions modestes, potser s'ho mereixia.

Una mica d'història 
Farà cosa d'uns deu anys que vam començar a donar-li voltes al cap. Miràvem  quins programes podíem adaptar a les nostres idees, però cap ens feia el pes. Fins i tot, l'any 2003, l'amic Pere Miralles, aleshores director de l'Escola Catalana d'Espeleologia, ens va fer una mica de projecte a partir d'una adaptació del programa Access, però no es va passar d'aquí.
Al cap del temps i, aprofitant-nos de la confiança pel parentiu, vam demanar en Víctor Rubinat si podia fer-nos un programa específic per al nostre catàleg (ell ja havia dissenyat i posat em marxa, també de forma altruista, la pàgina web de la Federació Espanyola d'Espeleologia). La feina, feixuga i entretallada  per les seves obligacions professionals, va durar més de dos anys, però per fi, la nit del cap d'any del 2009, vam poder posar en línia les primeres 101 cavitats d'Espeleoíndex.

El contingut 
L'objectiu bàsic és, com qualsevol altre catàleg espeleològic, oferir una base de dades amb el màxim de les característiques conegudes de cada cavitat. Des d'un principi hem optat per oferir les fitxes de les cavitats que tenim més i millor informació, encara que de vegades també pengem alguna que les dades no són tan fiables (tot deixant constància per si algú s'anima a actualitzar-la) i que també ens serveixen a nosaltres com a excusa per anar a la muntanya a cercar forats poc habituals.

També hem optat per incloure les cavitats de manera aleatòria, al llarg i ample de tota la geografia catalana, sense limitar-nos a un espai concret (administratiu i/o geogràfic).


El treball que comporta la confecció d'una fitxa no és sempre fàcil. Cal cercar dades i contrastar-les el màxim possible. Hi ha informació molt antiga que mai s'ha actualitzat. Fins no fa gaires anys les coordenades que es feien servir eren les corresponents al meridià de Madrid (sí, sí, encara que sembli mentida, des del segle XIX ens havien imposat un meridià que passava pel costat del Retiro madrileny). La fiabilitat de les dades, moltes vegades tirades sobre un mapa  a escala 1:50000, deixen bastant que desitjar i per tant la seva conversió a coordenades actualitzades no ofereixen cap garantia.


Hi ha fitxes que es poden enllestir en poc temps, però moltes altres porten moltes hores de feina, no sols en reescriure el text, també cal preparar els gravats (moltes vegades provinents d'antigues fotocòpies esgrogueïdes pel temps). Es fàcil de comprendre que no és el mateix preparar la documentació d'un petit avenc de 20 metres de fondària que enllestir la fitxa de la Cova Cuberes, a la qual es van dedicar un munt d'hores per preparar-la.

La inclusió de fotografies, mapes de localització i poder explicar històries de cada cavitat que moltes vegades havien restat inèdites, tot això sense un límit d'espai, poden fer més atractiva la visita a la base de dades.

Els autors 
Sempre hem pensat que els veritables autors d'un catàleg de caire general  com aquest i d'altres, són tot el col·lectiu espeleològic català i de totes les èpoques, que han deixat un munt de documentació i que nosaltres l'únic que fem és recuperar-la, ordenar-la i adequar-la a la nostra base de dades.
És molt important també la tasca que fan els nostres col·laboradors, ja sigui de forma directa per comunicació personal o bé fent ús de les seves pàgines web o blogs, com és el cas d'aquest mateix Espeleobloc i de la seva “colla dels dijous” que sempre aporten informació acurada i ben documentada.

La utilització d'Espeleoíndex 
Hem pogut comprovar amb gran satisfacció que actualment el servei que podem prestar mitjançant Espeleoíndex és prou alt, no tan sols per les converses que podem tenir amb diferents companys si no també per les estadístiques que ens proporciona el propi servidor (vegi's quadre estadístic de l'any en curs a 1 de setembre). Més o menys podem calcular que entren una mitjana superior a les trenta persones diferents cada dia.

Sabem que no sempre és fàcil l'ús del programa i que de tant en tant trobem algunes mancances que intentem esmenar el més aviat possible. És molt important i ja ho vam dir des d'un bon principi, que per als usuaris de PC el navegador més adequat és el Mozilla Firefox; als usuaris d'Apple el seu Safari va de perles.
En les darreres setmanes s'ha instal·lat un convertidor (no assequible a l'usuari), que transforma les coordenades de Datum ED50 a ETRS89, tot seguint l'adequació que ha fet a la seva cartografia l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Més endavant tenim previst incloure una sèrie de mapes on es puguin veure amb el seus límits les diferents unitats de catàleg en que tenim dividit tot el país.

El futur 
El nostre desig és continuar com a mínim amb la línia actual i si pot ser i el temps ens ho permet augmentar el nombre de fitxes anuals, que ara es situa al voltant de les 400 cavitats. Però el futur sempre és ple d'imponderables: la salut, encara la feina i el compromís familiar (tots dos gaudim ja de l'estatus d'avi), poden alentir el treball.
També cal pensar en un futur més llunyà i esperem trobar entre les noves generacions gent que pugui finalitzar i mantenir la tasca feta. Llarga ho és i ho serà. En el moment d'escriure aquestes línies portem 1700 cavitats indexades, però en quedem moltes més, potser si seguim en la línia de catalogar tot el que té nom podríem superar les 8000. Esperem que els ànims no defalleixin.


Josep-Manuel Miñarro / Francesc Rubinat 

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.