dijous, 6 de setembre del 2012

L'avenc de Sant Antoni


El passat 3 de Juny de 2012 membres del GE de Badalona, Espeleocorb de Corbera de Llobregat, i SES del Ger de Sant Pere de Ribes anàrem a visitar aquesta cavitat del Baix Penedés, amb l'intenció de fer-ne la topografia i comprovar el seu estat de conservació. L'amic Josep Cuenca va localitzar-la mesos abans, i ara tocava enllestir la feina.


L'avenc, o cova, segons per on s'hi accedeixi, es troba al terme municipal de Cunit, i està catalogat dins del patrimoni arqueològic català. Es tracta d'una cova natural utilitzada com a enterrament, amb restes trobades que daten del Neolític(-5500/-2200) i del Ferro-Ibèric(-650/-50). Amb posterioritat va ser utilitzada com a cultiu de xampinyons, i avui dia es troba en un lamentable estat de conservació; tot i estar protegida la seva entrada horitzontal per una porta de ferro, el vandalisme ha fet seva aquesta cova, en forma de pintades, brossa, etc.






Tot i el seu estat deplorable, trobem una bona representació de fauna subterrània, comptant fins i tot amb la presència ocasional de ratpenats:





Abans de marxar recollirem una bona quantitat de brossa, ampolles, alumini i restes de tot tipus:




Tot seguit inserim en format Scribd la fitxa de la cavitat:

Des d'aquestes línies instem a l'Ajuntament de Cunit a vetllar per la conservació d'aquesta part del nostre patrimoni.


Fotos: Josep Pastor, excepte "Foto: Josep Cuenca"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.