dimarts, 9 d’octubre del 2012

Cova del Tabac. Les pintures. (4)

Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Zamora el s. XVIII. Posteriorment, l'any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l'home prehistòric. L'any 1894 L. Mariano Vidal hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials. Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i estudiades i publicades per J. Serra i Ràfols. Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, J. Maluquer de Motes estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s'han d'afegir també els realitzats per J. de la Vega. Fou però L. Díez-Coronel qui va descobrir les pintures de la cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.
Durant l'any 1986 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El conjunt rupestre d’aquesta cavitat apareix catalogat en el volI, fasc7 de l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Corpus de Pintures Rupestres, amb documentació d’Anna Alonso i col·laboració d’Alexandres Grimal l’any 1986. També incorpora una topografia parcial per Ramon Viñas amb la col·laboració de Josep M. Puig, realitzada el 1987.
L’espai on es troben les pintures, és ben bé al tram inicial, diguem-ne vestibular de la cova. Les pintures reben tènuement llum natural i són 12 motius, algun d’ells són només restes poc identificables, que corresponen a antropomorfs, estel·liforme, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d’estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.
El seu estat de conservació és molt deficient. El pigment sofreix els efectes de l’erosió provocada per les filtracions, que les ha escorregut, fent que el traç que conforma les figures sigui poc definit i que tant sols en resti una capa molt superficial. A més a més s’observen coloracions originals de la roca, negre i vermell que emmascaren encara mes la percepció de les imatges. Però el mes lamentable, és que a les degradacions “naturals” s’han d’afegir les d’origen antròpic, consistents en uns grafitis dibuixats amb una mena de carbonet negre. Es clar que aquestes maldestres inscripcions son fruit del desconeixement del mal que realitzaven, però el que és cert. és que la superposició fa molt complicada la seva neteja sense destruir les figures originals.



Trobareu mes informacions a l’Espeleobloc sobre aquesta cavitat a:

Per finalitzar, afegim una obra recent, una reinterpetació pictòrica d’aquestes pintures realitzada per l’artista Miguel Guerrero, el nostre excepcional guia i expert coneixedor de la cova de l’Autopista, que s’ha especialitzat en la recreació de materials “prehistòrics”.

1 comentari:

  1. Molt bon post. Enhorabona. La Cova del tabac és molt popular a la comarca, amb visites habituals amb canalla, donada la seva accessibilitat.
    És d'agrair el treball que realitzeu.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.