dilluns, 18 de febrer del 2013

Avenc de la Bassa de la Llacuna


El 14.02.2013 per visitar l’avenc de la Bassa de la Llacuna, ens reunim a Cal Doctor de Vallirana,  onze companys del grup del dijous:  Jordi P., Jaume J., José H., Josep P., Juli S., Mercé V.,  Montse R., Ricard A., Tomàs M., Toni T.,  “Víctor” i “Vizu”. 

Després de l’esmorzar de forquilla ( o entrepà ), ens redistribuïm amb els vehicles amb tracció 4x4 i remuntem la pista. Després d’algun titubeig aconseguim arribar fins la mateixa bassa de la llacuna (un pleonasme innecessari). 

Des d’aquest punt una densa formació vegetal arbustiva dificulta extraordinàriament el pas. Avancem penosament per aquest garrigar, sense camí ni visibilitat, confiant en les direccions dels GPS en les que hem introduït les coordenades extretes de l’Espeleoíndex. El posicionament és exacte; un cop més cal agrair la feina dels companys Miñarro-Rubinat que, dins d’aquest laberint vegetal, ens han proporcionat un guiatge precís fins la mateixa boca.


La cavitat es desenvolupa seguint una fractura NE-SW amb un esglaonat de pous estrets de 12, 17 i 15 m. que condueixen fins la cota final de -52m. Aquest darrer precedit d’un parell de ressalts i estretors ja no fou davallat per l’únic “fotògraf” de la jornada. 
La planta de -30 que permetia l’estada de fins a tres espeleòlegs, fou el punt d’intercanvi, on per torns, calia esperar l’ascens d’un company per a permetre el descens del següent.
Comprendreu que en aquestes condicions algun dels “jueveros” renuncies al descens i aprofités per gaudir d’una bona estona d’aquest matí solejat.
Contrariament al que veiem en un primer pou sense formes reconstructives, en el segon hi ha una bona sèrie d'espeleotemes.
En la fotografia següent veureu una forma estalactitica que sembla un típic "macarro", però analitzat a més detall, creiem que correspon a una resta d'antiga concreció (bandera o antiga estalactita) reexcavada de tal manera que ha deixat un tram grollerament circular.
En una bona part de la cavitat veiem restes d'antics recobriments estalactitics que han estat dissolts o corroits  en una posterior etapa, que ara localment torna a dipositar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.