diumenge, 3 de febrer del 2013

El poblament prehistòric de la cova de les Llenes

Novament és noticia aquesta interessant cavitat, gràcies a les troballes d’eines de pedra tallada i restes de fauna, que evidencien l’activitat humana més antiga d’aquest sector del Pallars. Els investigadors del IHPES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) li atribueixen 200.000 anys d’antiguitat.
Edgar Camarós i Maite Arilla
Precisament el passat divendres 1 de febrer a la Pobla de Segur, es feu una presentació per donar a conèixer les descobertes, mostrant les peces principals i el valor d’aquest jaciment.
S’han trobat eines de pedra com bifaços, nuclis o ascles confeccionades pels neandertals. Així mateix s’han identificat restes de fauna quaternària com ossos i lleons de les cavernes, hienes o rinoceronts.
Aquesta descoberta “demostra que l’ocupació humana al Pirineu és molt més antiga del que fins ara es pensava”, remarca Edgar Camarós, ja que els jaciments més antics fins ara tenen una cronologia de fa uns 10.000 anys. En aquest sentit, “aquestes troballes excepcionals situen la cova de les Llenes en una posició privilegiada per a l’estudi de l’evolució humana, ja que omple un buit en la història dels nostres avantpassats”, ha subratllat Jordi Rosell.
La nostra intenció –afirma Maite Arilla- és prosseguir amb el projecte arqueològic per desenterrar moltes més restes que ens permetin recuperar la forma de viure de les poblacions neandertals, i continuar aportant més dades sobre l’ocupació més antiga del Pirineu”,  ja que l’equip sospita que la cronologia de la presència humana a la cavitat podria arribar fins als 300.000 anys.
La cova de les Llenes és un jaciment excavat als anys 50 del segle passat per Joan Maluquer de Motes, qui va descobrir nivells del neolític, és a dir, de fa uns 6.000 anys. Ara, però, l’IPHES ha pogut demostrar que la presència humana en aquesta àrea geogràfica va començar molt abans. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.