dimecres, 20 de març del 2013

La cova d’en Gorner, Vilafranca de Conflent. (1.1)

Gorner per alguns de nosaltres continua sent un nom mític de la que ja podem qualificar de la nostra joventut. Cal reconèixer que anem sobrats d’experiència (alguns s’entesten en dir-li anys) i recordem aquesta cavitat lligada a les aventuretes que fa decennis que havíem viscut; que si aquella cursa subterrània de regularitat entre les dues boques, que si aquell bivac sota terra de cinc dies, etc.... però no us preocupeu que avui no detallarem les nostres “batalletes”.

Dediquem aquest article i dos més de consecutius, a documentar la cavitat i presentar-vos imatges de la visita d’uns companys del grup del dijous a aquesta interessant cavitat (Dolors B., Emili B., Jaume J., Jordi P., José H.,  Josep P., Pere C., Toni R., Úrsula, “Víctor i “Vizu”).
D’entrada ens cal agrair la col·laboració rebuda de tres companys:

Joan Borràs
Ës ben sabut que tant en Gorner com les altres extraordinàries cavitats d’aquestes xarxes subterrànies de la que denominem Catalunya Nord ha estat objectiu d’un fructífer i meticulós treball d’un equip capitanejat pel Joan, primerament des del GES del CMB i des de fa uns anys del Col·lectiu “Conflent Subterrani”. Per això vam consultar-li si “podíem” dedicar a aquesta cavitat alguna de les nostres visites fotografiques sense destorbar la seva feina. La bona acollida de la nostra proposta i les seves indicacions per tal de gestionar la clau de cavitat, ens donaren el tret de sortida per fruir de nou d’aquesta interessant Grotte d’en Gorner. Gràcies Joan.

Nico Alemany
Aquest bon amic de Perpinyà, tan bon punt com li vam comunicar la nostra intenció i les gestions que estaven fent, no tant sols ens ajudà ens les primeres gestions telefòniques, sinó que fins i tot ens envià un precís mapa de situació, indicant-nos també el millor lloc d’estacionament en les proximitats i l’itinerari d’accés a la cavitat. Gràcies Nico.

Jèrôme Durbet
En Jèrôme administra els accessos a la cavitat, que com és ben sabut, està protegida per una tanca. Evidentment ha estat un col·laborador fonamental, no tant sols ens acompanyà i ens obri la porta, sinó que gentilment és preocupà per dos dels nostres companys que sense l’equipament adequat, prudentment van sortir aviat. Li agraim la seva paciència amb nosaltres per les moltes trucades que vam realitzar per “assegurar” que les condicions meteorològiques serien suficientment adequades en una època d' excepcionals aiguats. Gràcies Jèrôme.

Antecedents
D’entre la nombrosa documentació existent, inserim els que considerem més interessants.

L’excavació del pou de les arrels.
Un exemple precursor d’utilització de mètodes redio-goniometriques (1958) per posicionar el punt on calia perforar. El 19.05.1960 després d’excavar un pou de 13m s’enllaça amb la galeria natural. (Spelunca Mémories 1 pp. 62-67 (1961).



Descripció i topografia
Els primers treballs de detall corresponen al que alhores és denominava Spéléo Club du Roussillon en el seu Rassemblement Speleo a Perpinyà el 1977.i especialment en butlletí Quelque Part Sous Terre del 1988, que inserim a continuació.



Projecte inicial 07.03.2013
Dimecres en Jérôme ens comunica que la cavitat ha entrat en crescuda fent totalment inviable la nostra visita que deixem a l’espera d’una millor ocasió. Tot seguit veiem unes imatges del cabal emergent.

Visita realitzada el 14.03.2013
Una setmana després accedim a la cavitat.


Segueix en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.