dissabte, 22 de febrer del 2014

Campanya al sifó de la Fou de Bor “2013”

Un cop mes i per quart any consecutiu, s'ha dut a terme una altra campanya d'exploració del sifó de la "Fou de Bor", novament l'objectiu era intentar superar el sifó terminal de la "Galeria Badalona"

Durant l'any vam realitzar tasques de condicionament de la plataforma, ja que les ultimes crescudes la van deixar inservible.
Trossos de la plataforma
Entre reparació i reparació l’aigua es van dur les fustes entre les esquerdes,

També vam millorar els ancoratges de la tirolina i construir una escala pel tram final per millorar L'accés als últims metres ja que amb els equips tan pesats es feia perillós pujar i baixar l'últim tram, sobretot quan està mullat.
En alguns trams, vam excavar escalons
Reconstruint la plataforma
Es van canviar les cordes velles per cadenes.
Aprofitant un dia que el nivell de l'aigua era mes alt, vam pujar la plataforma per tal que quedes fora l'aigua i així fos mes fàcil la reparació.
Amb l'ajuda d'una barca inflable, vam reinstal·lar els ancoratges de la tirolina foto d'en Carles Ramoneda.

Un mes abans de la campanya vam ficar la plataforma al seu lloc,
El 16 de setembre van arribar des d'Anglaterra el Chris Jewell i en Mirek Kopertowski tots dos membres del C.D.G (Cave Diving Group).
El Mirek i en Chris, provant el material per spitar
Els dos primers dies els vam dedicar a fer el porteig de tot el material fins el sifó,
El tercer dia vam realitzar un busseig per comprovar que tot el material està correcte i a l'hora vam instal.lar un habitat descompressiu a la garleria del desengany a uns 200 metres del començament de la immersió i a -6m , l'habitat d'enguany és un nou model mes robust i mes gran per tal què en Chris pogués realitzar la descompressió mes còmodament.
Mirek Kopertowski,Chris Jewell i Joel Borrrazás a l’entrada de la Fou.
El porteig del Scooter és complicat
Però ben protegit va arribar a l'aigua en perfectes condicions
Va arribar el quart dia i tot estava a punt, preparat i en condicions d'afrontar una immersió tan complicada com és l'exploració de la Fou.
Verificacions pre-immersió
Imatge de l'ordinador que mostra la Pressió parcial de l'Oxigen (PpO2)a nivell del mar tindria que ser de 0.21PpO2, com es pot apreciar, la lectura és de 0.18/0.16/0.17 PpO2, això es deu a l'alçada respecte al nivell del mar, a mes alçada menys pressió atmosfèrica. Aquest fet es un dels problemes del busseig a la Fou , això fa augmentar considerablement la descompressió i per tant els riscos derivats com la hipotèrmia, etc.

El Chris, lider del equip i el bussejador que intentarà fer punta,,en Mirek i el Joel equipats amb recicladors, van fer de bussejadors de seguretat, i el Carles Ramoneda i Jonathan Alcantara van donar suport a superfície.
Mirek amb el seu reciclador, fet per ell mateix.
Moments abans de la immersió.
Inici de la immersió del Chris
El Joel es prepara per anar a ajudar al Chris a entrar a l'habitat.
Surt un bussejador i entra un altre, d’aquesta forma no es perd el contacte durant les 3hores que dura la descompressió dins l'habitat.

A les 12 en punt el Chris equipat amb dos recicladors, varies ampolles d'emergència i amb un Scooter Divertug va iniciar el camí per arribar a la punta i continuar amb l'exploració, cap a la part final li va costar molta estona passar una sèrie de restriccions, fet que el va endarrerir molt, a l’arribar a la part fonda ja estava esgotant el temps màxim de la immersió i va decidir remuntar una galeria que neix als -70m i gira cap a la dreta, però després d'uns metres la galeria es va acabar, de tornada va revisar diverses galeries algunes no anaven enlloc, altres tornaven a la galeria principal.

En Chris finalitza la immersió després de gairebé 6 hores.
A l’acabar el dia, vam anar a fer un merescut sopar a "Cal Xena" on l'Albert, Mª Angels i la Carmeta, sempre ens tenen preparat un bon trinxat de la Cerdanya.

Tot i que no vam poder avançar gaire en l'exploració de la Fou, estem contents per la feina feta i per retrobar-nos un any mes... l'any que be hi tornarem una altre vegada.

Durant els dos dies següents vam desmuntar l'habitat i retirar tot el material de dins la cova,


Agraïments especials a:
Cal Xena i Divertug

Participants:
Chris Jewell (C.D.G)  Mirek Kopertowski (C.D.G) Joel Borrazás (G.E.B.) Carles Ramoneda i Jonathan Alcantara


Crescuda a la Fou de Bor 1/0572013
Durant el 35 Curs d'Espeleologia del G.E.B, es realitza una sortida a la Fou, el dia anterior havia plogut ens imaginàvem que la cova estaria amb el nivell d’aigua alt, però ningú es podia imaginar trobar-se amb la Fou de Bor en càrrega, un espectacle de la natura que ens mostra la impressionant força de l aigua,



Text i imatges: Joel Borrazás

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.