dijous, 24 d’abril del 2014

Forat de la Ruda (1)

El Forat de la Ruda era una petita cavitat de pocs metres de fondària que havia estat documentada el 1986 pel Lluís i l’Elena Muntan
El 2013 l’amic Emili Bifet la localitza de nou i juntament amb els seus companys del GERS inicien un seguit de jornades de desobstrucció, exploració i estudi que no tant sols arriben gairebé als -200m (considerable fondària pel massís de Garraf) sinó que posen de manifest els múltiples i singulars aspectes que presenta aquest fenomen, entre els que cal destacar la progressiva disminució d'oxigen a mida que es va guanyant fondària, això complica extraordinàriament la capacitat respiratòria dels exploradors que precisen d'un suport extern per mantenir operatives les constants vitals en aquesta atmosfera.

Extracte d'una comunicació amb l'Emili Bifet:
Conscients de l’excepcional interès de la troballa, decideixen engegar el que denominen Projecte Ruda per tal de preservar i aprofundir en el coneixement científic i tècnic d’aquesta cavitat.

Aquest treball ha merescut que el Premi Font i Sagué en la seva XXIV edició per les Activitat i Estudis realitzats als Països Catalans el 2013 sigui atorgat al Grup d’Exploracions i Recerques Subterrànies de l’Agrupació Excursionista Muntanya de Barcelona.

En aquest apunt, us presentem uns documents subministrats pels company de GERS que cal entendre com un avançament de la seva tasca, que segueix força activa en aquesta cavitat. Aconsellem posar-s'hi en contacte per planificar qualssevol visita o col·laboració procurant no interferir en les activitats programades i alhora conèixer l’estat de les instal·lacions i les mesures aconsellades per visitar la cavitat i les àrees internes d’especial protecció.

Topo en format "navegable". Original d'en Boris Berenguer.

Des del principi de les exploracions,  el G.E.R.S. a rebut la valuosa i desinteressada col·laboració d’espeleòlegs pertanyents a altres clubs com GREC de Les Corts, UME de Gavà, GEB Grup de Espeleologia de Badalona, ECS Espeleoclub de Sabadell, BIOSP Societat Catalana de Biospeleologia així com altres persones que sense ser espeleòlegs estan contribuint a realitzar estudis de temes i disciplines  noves  en aquest avenc i inèdites fins ara en el massís del Garraf.
Manifestem el nostre sentit agraïment  a tots els que ha participat i comparteixen  aquest projecte sense els quals aquest treball no hagués estat possible
...segueix en l'apunt de demà...

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.