divendres, 5 de desembre del 2014

Bòfia dels Prats (1)


Antecedents
La notable boca de 15x10m era ben coneguda per la gent de la contrada i el 1965 en un article que vam publicar sobre el Boumort a la Revista Muntanya ja la citàvem.

En la primera saleta de la via remuntant hi trobem gravada sobre una concreció la següent inscripció “Els Tres Gats 25-7-76”
Però no fou fins el 1978 quan veiem la primera fitxa de la cavitat publicada en el volum I del Catàleg Espeleològic de Catalunya (Borràs, Miñarro, Talavera). Aquesta primera topografia un tant esquemàtica és obra d’en E.Devenat i J.Esteve, i li assignen una fondària màxima de -42m, al fons de la via “Fonda” tot dibuixant també la via "Remuntant" i els seus pous.

L’amic Jordi Lloret el 2003 publica una nova i detallada fitxa en la revista Espeleòleg 43, com a resultat de l’exploració realitzada el 31.08.1985 juntament amb la Montserrat Ubach. La nova topografia que inclou, com és habitual en l’autor, és d’un gran detall i excel·lent dibuix, fixant la cota màxima en els -36m. però no està representada  la interessant via remuntant. 
Situació:
Tot i que la cavitat és situa en el terme de Coll de Nargó, nosaltres fem l'aproximació des de Boixols utilitzant la pista que puja al repetidor de la Serra de Sant Joan; aquest itinerari, apte només per vehicles 4x4 ens deixa a 60m de distància de la cavitat. En l'anterior ortofoto podeu veure la taca de la boca de la Bòfia i el revolt on vam deixar els vehicles.
Segons el mapa geològic 1:50.000 del IGCC, les calcàries on és situa la cavitat corresponen al cretaci superior en el nivell cenomanià-turonià. És un sector fortament tectonitzat amb encavalcaments i falles, el cabussament dels materials és d’uns 30º que prefigura el pendent exterior i condiciona el desnivell entre els llavis N-S de la boca de la cavitat.  

Visita d’un equip de l’Espeleodijous
El 20.11.2014 vam visitar la Bòfia dels Prats el següent grup: Pere Cantons, Pere Castells, José Hidalgo, Jaume Julià, Xavier Martínez, Jordi Perera, Josu Riezu, Antoni Torra i “Víctor”

Anavem amb el guiatge del Josu que setmanes abans, amb companyia de la Lluïsa, ja havien fet una primera visita.

Toponímia


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.