dissabte, 6 de desembre del 2014

Bòfia dels Prats (2)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Descripció de la cavitat
Des de la boca de 15x10, pel llavi inferior s’accedeix a una vertical de 13m, els primers quatre metres prop de la paret i els següents nou, ja en aeri. Nosaltres vam aprofitar una de les diverses instal·lacions existents, doble capçalera, reinstal·lació a menys d’un metre, i vam situar el plàstic de protecció d’en Jaume per evitar un fregament just abans del tram aeri.
Al peu de la vertical aterren en una notable sala de prop d’una cinquantena de metres de llargada per 30 d’ample que baixa en rampa uns deu metres de desnivell. El terra d’aquesta cambra està constituïda per una acumulació de petits blocs recoberts per molses i una capa d’excrement de gralles que la fa especialment relliscosa.
De la sala podem continuar per dos itineraris que hem denominat la Via Fonda i la Via Remuntant.

A la via fonda s’hi pot accedir seguint pel costat esquerre de la sala. Podem baixar el primer pou per sota d’un gran bloc, o bé remuntant uns metres on trobem un passamà per on accedim a una vertical mes “neta”. El primer tram fa 10m  i després d’una petita planta en rampa un segon pou de 8m. Per la seva base es pot recorrer una saleta i una galeria on trobem una escalada equipada que no condueix a cap continuació practicable. La cota màxima d’aquest sector, segons la topo d’en Lloret és de -36 m que corresponen als -42 d’en Devenat.
Seguint pel lateral sud-occidental, trobem una corda ascendent per accedir a la via remuntant, que topografiada de nou presenta un recorregut de 70m. Un primer tram vertical d'uns 5 metres, i una mena de rampa en cornisa equipada de passamà, ens situa en l’extrem oest de la sala gairebé en el seu sostre.
Arribats al final de la pendent remuntant ens situem en un replà que constitueix una magnifica balconada sobre la sala. Aqui trobem diversos nius de gralla, i és pot continuar per un pas baix fins un eixamplament prou decorat on trobem dues continuacions.
La primera baixant per colades s’obre un pou cec de 10m ( rampa fangosa i vertical de 8 m.). La segona opció s’inicia per una gatonera enlairada entre concrecions que ens condueix a una petita saleta i desprès d’una segona gatonera ens porta mitjançat un pou d'uns 5 metres a una saleta profusament decorada per tot tipus d’espeleotemes.

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.