divendres, 27 de març del 2015

Holloch, la topo

La cèlebre cova de Hölloch (Muotathal, Suïssa) ja arriba als 200 quilòmetres de recorregut, amb un desnivell de 939m  
L'exploració inicial va començar el 1875 i va ser dirigida per Alois Ulrich. Una gran part de l'exploració d'aquesta complexa cavitat va ser capitanejada per un dels pioners de l'espeleologia, l'admirat Alfred Bögli,(ben conegut per la seva aportació a l'espeleogènesi amb la teoria de corrosió per barreja d'aigües) amb el que vam tenir l’ocasió de conèixer-lo directament en la nostra visita a Schwyz el 1970, on vam recorre un tram de la cavitat fins el Titanengang participant en l’aprovisionament del bivac per la següent campanya d’exploracions dels espeleòlegs suïssos.  

Topografia 
La longitud explorada de la cova es va incrementar des del 25 quilòmetres en 1952 fins els 100 quilòmetres el 1968 (va ser la primera cavitat en el món en què la longitud explorada va aconseguir els 100 km), i ara ja ha arribat als 200 kilòmetres.
Mesurar i representar fidelment aquest laberint tridimensional ha estat un repte que han superat desenvolupat una metodologia i uns utillatges adaptats que son capdavanters com la popular adaptació dels distanciometres i la topografia sense papers. Tot seguit us presentem un excel·lent vídeo que d'alguna manera celebra la consecució del 200 kilòmetres topografiats.


Turisme subterrani
Tractant-se d'un patrimoni subterrani de primera magnitud, des de molt temps ha significat un atractiu turístic important, però en raó de les seves característiques ha desenvolupat un veritable "turisme d'exploració" on els amants de les activitat en la natura, equipats amb granota i il·luminació frontal, poden optar des de recorreguts guiats d'unes hores fins a estades de tres dies amb bivacs especialment condicionats, i trams verticals amb escales metàl·liques fixes.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.