dilluns, 21 de setembre del 2015

Coves de Castellolí (1)

Les Coves de Castellolí, també anomenades d’acord amb els múltiples i propers topònims de Coves de Can Llucià, Cova del Pas o Coves de la Font del Ferro, son ben conegudes en la contrada i son objecte de visites escolars i senderistes. Han estat objecte d’antigues excavacions que han localitzat materials d’ocupació humana del neolític (40.000 anys).

Malgrat un notable recorregut de 450 metres no és gaire popular entre els espeleòlegs per la seva mala fama de gateres polsoses i força degradació, tot i així la seva localització té força interès bioespeleològic i a més a més un notable i singular procés morfològic i espeleogenètic que crec que justifica la seva visita. 

Fou finalment el dijous 10.09.2015 que un grup molt “compacte”:Ricard Alsina, Jordi Perera amb la gosseta Duna i Víctor, li dedicarem una matinal.

Situació i accés
Des de la sortida del Túnel de Bruc en desviem a Castellolí des d’on agafem la carretera local en direcció est cap a la residencia canina “El Gos Blanc”. Arribarem a un desviament i continuarem seguint les indicacions cap a la residència canina. 
Avancem paral·lels a autopista  A banda i banda del camí hi ha oliveres i camps de vinyes. A mig camí trobem l’indicador del Camí de Sant Jaume que puja fins a Montserrat per l’esquerra. Nosaltres continuem fins a “El Gos Blanc” i vorejem la tanca per la dreta tot  endinsant-nos per un bosc fresc que creix amb l’ humitat del Torrent de les Coves que baixa per l’esquerra de la pista.
La vegetació és pròpia de zones d’obagues amb alzinar amb boix i marfull. Al cap d'uns centenars de metres per aquesta pista trobem un eixamplament a l’esquerra on podem deixar els vehicles. Just a la dreta d’aquest “aparcament" trobem les restes d’un antic forn tot envaït per la vegetació. Seguim a peu i aviat trobem a mà dreta una barana metàl·lica a la vora d'un corriol que s'enfila muntanya amunt fins a l’entrada de les coves.

Antecedents

El Karst Aloctono de Castellolí. Juan Ullastre. Geo y Bio Karst 8 (1965)
Coves de Castellolí. Carbonato 2 (1981)
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.