diumenge, 31 de gener del 2016

Avenc Font i Sagué. Ordal.

Gairebé fa dos anys (30.01.2014) que ja vam visitar un tram d’aquesta interessant cavitat que fou objecte de tres apunts en aquest bloc, en els que vam aportar imatges actuals, noticia de les darreres descobertes, i alguna documentació complementària, juntament amb una síntesi històrica extreta de l’EspeleoÍndex:

El passat 21.01.2016 vam tornar-hi per tal que alguns companys la poguessin conèixer fins la sala Blanca de la via Ramonage (-75m) i acompanyar a uns amics i experts escaladors que volien practicar una mica els fraccionaments en una vertical subterrània. En total ens vam aplegar 13 companys: Dolors Boter, Arnau Cantons, Pere Castells, Manolo Cano, Carles Genís, Benjamí Grañena, José Hidalgo, Jaume Julià, David Magdalena, Xavier Martínez, Jordi Perera, Toni Robert i “Víctor”... probablement un nombre excessiu ja que només havíem previst una única instal·lació. Però el Benjamí en procés de recuperació només ens acompanyà per esmorzar, i d’altres quatre (Dolors, Jordi, Toni i “Víctor) vam decidir alleugerir el grup i aprofitar l’ocasió per anar a la recerca d’una cavitat propera. De manera que restaven vuit, el que ja vam considerar un nombre acceptable per aquesta exploració.

Presentarem unes imatges i inserim la narració original de M.Faura i Sans en la seva primera exploració el 3 de setembre del 1911.

Accés
El pont natural de l'Arcada
Avui l’accés és força còmode. Una pista que discorre pel fondo del Lledoner té una desviació que ens porta pel fondo de l’Arcada a pocs metres del conegut pont natural de l’Arcada. Just en l’eixamplament cap el final de la pista trobem els corriols que s’enfilen per la dreta hidrogràfica, amb dues opcions: a l’esquerra cap el Font i Sagué, i a la dreta el molt proper i de segur genèticament relacionat avenc dels Topògrafs.

La cavitat
Encara hi ha qui continua pintant a la boca el nom de l'Arcada Gran.
Les primeres davallades del pou de 100m
Faura, M. (1912).- 'En  busca del riu soterrani de les Costes de Garraf. Exploració de  l'Avenc Font i Sagué'. Butlletí CEC 22 (205): 42-57. CEC.  Barcelona.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.