divendres, 19 de febrer del 2016

L'Olm.

L'Olm (Proteus anguinus) És un amfibi en perill d'extinció que viu en aigües subterrànies. És un des atractius turístics de les coves de Postonja on vam tenir l'oportunitat de veure'ls ens uns petits aquaris dins de l'itinerari adaptat. 

Només es troba a la regió del Karst Dinàric: a Eslovènia, al nord d'Itàlia, a Croàcia i a Bòsnia i Hercegovina. Animal fugisser, no va ser fins al segle XVII que va ser descobert pel Baró Johann Weichard.
Pot arribar als 30 cm, és cilíndric de color blanc o rosat, amb les extremitats molt poc desenvolupades, amb les brànquies vermelles i ulls no funcionals adaptats a la foscor de les cavernes on s'alimenta d'animals aquàtics. Part de la seva morfologia s'atribueix a un procés de neotènia.

La femella té capacitat de comportar-se com a vivípara retenint els ous a l'oviducte fins a la seva eclosió.
En un primer moment se li atribuirem origens fantàstics, i despertà moltissima curiositat, que sens dubte va impulsar els estudis biospeleologics i ha estat adaptat como a logo, en una gran diversitat d'activitats, monedes, segells, etc.
 
 
Avui volem inserir un vídeo força aconseguit i aprofitar per afegir un conjunt de "noves imatges:


Selecció d'apunts anteriors a l'Espeleobloc:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.