dimecres, 13 de juliol del 2016

Cuevas de Seso. Boltaña (2)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Hydrological change in Southern Europe responding to increasing North Atlantic overturing during Greenland Stadial 1
Miguel Bartolom-e, Ana Moreno, Carlos Sancho, Heather M. Stoll, Isabel Cacho, Cristoph Spötl, Anchel Belmonte, B. Lawrence Edwards, Hai Cheng and John C.Hellstrom
PNAS 2015


L'analítica extraordinàriament detallada permet quantificar entre d'altres paràmetres la temperatura mitjana anual i la quantitat de pluja dels darrers 500 anys i per altra banda les que caracteritzaven el clima en el Pirineu en el període conegut com Yunger Dryas on es produeix un "breu" retorn, fa uns 12.000 anys, a les condicions glacials, en els moments que el la temperatura global del planeta estava augmentant fent la transició cap un període interglacial. La hipòtesi de considerar un cert paral·lelisme amb el canvi climàtic actual augmenta l'iterés per aquest tipus d'estudis. 

La prolífica tasca d'investigació realitzada va perfilant i concretant detalls evolutius, que com veiem s'encaixen en un àmbit paleoclimatòlogic general. De l'estudi local a la comprensió global...unes conclusions força interessants, i encara no està tot dit. L'estudi encara està en marxa, els tests en la cavitat recullen més informació i tenim noticies de propers treballs.

Com avancament inserim unes imatges d'un article en pre-publicació en Geomorphology
Upper Pleistocene interstratal piping-cave speleogenesis: The Seso Cave System (Central Pyrenees, Northern Spain)
M. Bartolome´, C. Sancho, A. Moreno, B. Oliva-Urcia, A´ . Belmonte, J.Bastida, H. Cheng, L. Edwards
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.