dilluns, 29 d’agost del 2016

Nova visita al Forat Negre de Set Comelles (1)

Finalment un grupet de nou companys d'Espeleodujous el 11.08.2016 vam visitar el Forat Negre de Set Comelles o Cova del Voltor, l'equip d'aquesta ocasió era format per: Dolors Boter, Úrsula Garrido, Teresa Hernàndez, José Hidalgo, Miquel Nebot, Jordi Perera, Toni Robert, Jordi Roca, i "Víctor".

Anteriorment (31.07.2016) vam fer una aproximació sense éxit passejant-nos per les diferents cornises inferiors que solquen la paret sud de la serra de San Joan de Montanisell sense localitzar l'accés adequat. Pocs dies després (4.09.2016) els amics Josu i Lluïsa van visitar-la, realitzant un bon reportatge fotogràfic. Per aquests apunts inicials podeu consultar l'Espeleobloc en els següent enllaços:
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2014/08/forat-negre-de-la-roca-de-set-comelles-1.html
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2014/08/forat-negre-de-la-roca-de-set-comelles-2.html

La cova es troba situada en la cara sud de la serra, en el terme municipal de Sallent, a les
coordenades UTM X350371, Y4672842 i l’altitud, 1.557 metres.
Nosaltres anem des de Coll de Nargó, Port de Bóixols, i agafem el trencall cap a Boumort, seguidament el de Sallent/Montanisell i finalment el dels Prats. Nova desviació cap a l'Obaga Negra i ens enfilem per una pista que discorre per la cara Nord cap els repetidors de telefonia i televisió que hi ha a la carena.

Una mica abans d’arribar a la part més alta, deixem els vehicles en la penúltima corba a la dreta. Uns 50 metres cap a l’est s’accedeix a un coll en fort pendent, és l'anomenada Canal Fosca, anem baixant per la canal i el pedregam, mentre que a la dreta anem trobant feixes que remunten en mig de la paret, les anem deixant de costat fins arribar a la tercera que és per on discorre la sendera que a peu de paret, i a trams prou encinglerada ens durà a la cavitat. Per garantir la seguretat física i psicològica davant el "pati" en el darrer segment hi ha uns ancoratges on és poden muntar uns llargs passamans.
Muntatge de superposició de l'itinerari corregit d'acord amb les dades del GPS d'en Jordi Perera
És un indret freqüentat pel escaladors, que troben en aquestes acinglerades parets un lloc idoni per traçar les seves vies.

Camí d'accés

A part del interés geomorfològic i estètic de la cavitat, el major atractiu és la troballa sepulcral, i el estudis realitzats, del que avui us presentem un nou article.

Estudio tafonómico e interpretación del gesto funerario de los restos óseos de la Cova de Montanisell (Alt Urgell, Lleida).
Núria Armentano, Xavier Jordana, Assumpció Malgosa.
Trabajos de Prehistória 71, 1, enero-junio 2014.
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.