diumenge, 23 d’abril del 2017

Processos espeleogenètics en les cavitats de Guadalupe.

Les cavitats de les muntanyes de Guadalupe han experimentat moltes modificacions des de la seva espeleogènesi d'àcid sulfúric fa diversos milions d'anys. L’anàlisi petrogràfic i les dades geoquímiques revelen detalls del canvi de H2SO4 a les reaccions de CO2 dominants en les tres grans cavitats estudiades Carlsbad, Lechuguilla i Villa Luz.

La dissolució H2SO4 va generar un revestiment de guix de reemplaçament amb les bosses locals d'anhidrita i subproductes d'argila alterada, incloent òxids de Fe-Mn.

L'alteració de la roca sota el guix produï una escorça micritizada blanca amb petits canvis negatius en δ13C i δ18O. Restes de solucions contenen registres dels processos de post-espeleogenetic inicials: la roca de fons corroït, anhidrita residual, òxids de Fe-Mn de pH fluctuant i Ei, calcita mamilar, i dolomitization. aigua meteòrica... Més tard eliminació o recristal·lització gran part del guix i micrita, demostren la fluctuació de les aigües subterrànies, amb capes de calcita interromputs per pel·lícules d'òxids de Fe-Mn precipitats durant entrada periòdica d'aigua. la humitat de condensació (d'evaporació local) absorbeix CO2 de l'aire de la cavitat, corroint característiques anteriors i la reducció del seu δ13C i δ18O.

Degotejos minerals en dipòsits d'aigua de condensació principalment per evaporació, la qual cosa augmenta δ18O en els espeleotemes mentre δ13C roman gairebé constant. Al forçar la precipitació de calcita, l'evaporació augmenta el contingut de Mg de l'aigua restant i precipitats posteriors. La dolomita (tant primària com de reemplaçament) és abundant.

A les zones de circulació d'aire, l'aigua dins d'espeleotemes carbonats s'equilibra amb CO2-aire de la cavitat, creant minerals que recristal·litzen amb textures vidrioses. La fluorita en nous espeleotemes evaporatius suggereix una recent alliberament de gas HF-profund i l'absorció per les gotetes d'aigua de condensació.

Lechuguilla
Carlsbad
Villa Luz




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.