dilluns, 14 d’agost del 2017

Les mines de ferro i manganès de la Tosa d'Alp (2)

...segueix de l'apunt d'ahir...


Zona Sud-Oest (Bergadà)
Explotacions poc penetrables situades al Coll de la Vall, aprofitant una falla inversa que es troba a la zona de contacte de les calcàries blaves i les calcàries roges Griotte del Devonià.

Zona Sud (Bergadà)
Aquestes explotacions eren, en el seu moment i amb el nom de Diana, les més importants de la zona. Hi havia galeries de més de cent metres amb vagonetes per extreure el mineral i un telefèric que pujava el ferro i manganès fins l’edifici anomenat “el Carregador”, d’on es treia a través del Camí de les Mines. Vist com és de feréstec el terreny, una feinada i poc productiva. Per desgràcia actualment, tot està ensorrat.
Antc carregador de material
Zona Nord (Cerdanya)
Actualment aquestes explotacions han sofert unes importants modificacions, ja que amb la construcció del telecabina de la Tosa i la remodelació de les pistes d’esquí han esborrat, gairebé totalment, els restes de les explotacions mineres.
Explotació sota la cabina de la Tosa


A continuació inserim un interessant fragment del llibre "La Mineria de Catalunya, Jaciments i Patrimoni Miner. Itinerari 1 El Bergueda" Editat per la Generalitat de Catalunya . Departament d'Industria, Comerç i Turisme. (2001).


Toni Robert i Dolors Boter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.