dilluns, 4 de setembre del 2017

Penya de Meyodia, Campanya Agost 2017.

Amb el titol Massis de Bernera, Campanya d'Estiu 2017, els amics Lluis Almela & Meyodia Team publiquen en el bloc del companys castellonencs, Cavitats Subterrànies, l'article que adaptat al format de l'Espeleobloc reproduïm íntegrament a continuació:

Un any mes ha tingut lloc la campanya d’exploració al Massís càrstic de Bernera que organitza la Secció d’Investigacions Espeleològiques del Centre Excursionista Àliga de Barcelona (SIE de CEA). Com a col•laboradors habituals hem estat els companys del CE ocho de Teruel i del Espeleo Club Castelló, que ja portem des del 2011 participant.
Enguany l’equip que ha entrat en cavitat estava compost per Josep Colomo de la SIE, Edu Mir del CE ocho i Luis Almela de l’ECC, però sempre amb el suport moral dels companys que no han pogut venir per tenir que ocupar-se de les exploracions domestiques. Ells son Jesús Almela, Francesc Subiranas i Jordi Codina. I també el consell de savis de la SIE, que coneixent tant be aquest massís, especialment J.M. Victòria.
L’entrada al sistema de la Peña del Meyodia fou de tres jornades. En la primera jornada es va portejar material fins el vivac-2 i es va aprofitar per millorar instal•lacions d’alguns pous, com ara el “pozo nublado”. També es van deixar diversos sensors de temperatura pera un estudi de la cavitat.
La segona jornada, de mes de 14 hores d’activitat es va destinar a l’exploració de la prometedora punta que es va deixar l’estiu passat. La cavitat continua, tenint com a mínim 4 puntes pendents d’exploració, alguna d’elles amb grans possibilitats d’assolir zones del massís encara no explorades. La principal galeria explorada i topografiada fou el meandre de los Peques, que finalitza en el sifó de la Melva i en una escalada que vam deixar a mitat. Es tracta d’un meandre actiu remuntant, excavat sobre arenisques i que presenta unes badines i unes cascades realment espectaculars.
Un any mes el síndrome del Taladre ens va deixar sense perforador. Però encara així vam explorar utilitzant les tècniques manuals pera equipar els ancoratges, tenint que superar una vertical descendent i varies ascendents.

El tercer dia el vam dedicar a fer un minuciós inventari de tot allò que hi ha en cavitat i per eixir a l’exterior arreplegant els sensors deixats durant l’entrada.
Una altra feina realitzada dintre del sistema fou la mesura de diversos paràmetres de les aigües d’alguns rius, com ara el riu de Diana, el del meandre FISE o el de les noves galeries descobertes; el meandre de los Peques.

Pròximament, abans de que les neus tapen les entrades al sistema, estan previstes algunes visites exploratòries per intentar augmentar el desenvolupament que a dia d’avui ja supera els 31.500 m.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.