divendres, 15 de setembre del 2017

Veryovkina -2.204 metres !!!

Al territori d'Abskasia - Caucas, prop de l'anterior rècord de profunditat dels 2.179 m a la Krubera-Voronya s'està explorant aquesta extraordinària cavitat on els espeleòlegs russos de l'Speleoklub Perovo de Moscú ja han aconseguit els 2.204 m. de fondària, situant-la en la major cavitat mundial per la seva fondària.

A finals d'agost d'enguany l'espeleòleg Sergio Garcia-Dils ja ens donava la primícia de l'exploració de la segona cavitat mundial que arriba als -2.000 m...i accesible sense equipament subaquàtic... segons noticia del cap de l'expedició Pavel Demidov.

 En la primera part de la campanya del 30 de juliol al 14 d'agost  ja s'havien aconseguit els -2.151 m en una zona fracturada amb diversos sifons a les cotes a 2.115 m, 2.140 m i 2.151 m, aquest darrer es situa encara a 129m per sobre del nivell del mar.

La segona part de la campanya estiu després de tres dies de descens s'arriba al camp intern als -2.100m.

La represa de l'exploració de fons després de creuar dos llacs es localitza un riu subterrani  de 0,5 metres cúbics per segon, que només s'ha pogut seguir uns 15 metres fins una fissura impenetrable. En la recerca d'un pas per la part alta de la galeria, és localitzà una saleta de 27 m. que ha donat accés a un nou sistema de 6 kilòmetres de galeries pràcticament seques amb un diàmetre de 3-4 metres que han conduit fins un llac blau de 20 metres de diàmetre als -2.204 m de fondària.

El 4 de setembre, després de 20 dies sota terra, els espeleòlegs han retornat a la superfície.

Les següents topos només ens mostren les galeries a partir de -2.100 m amb prop de 7 kilòmetres de recorregut.

(fent clic sobre les topos aconseguireu una vista més ampliada)


Selecció d'algunes imatges de la cavitat.


Enhorabona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.