divendres, 6 de març del 2009

Petites cavitats a l’Ordal

Dilluns passat 02.03.2009 varem fer una sortideta espeleo a l’Ordal (Cantons, Comas, Victòria).

L’organitzador fou l’amic Pere, resident penedesenc, que en les seves tasques de recopilació comarcal contactà amb Joan Esteve i Ros, veí d’Ordal, estudiós local, gran coneixedor de la contrada i descobridor de diverses cavitats que restaven inèdites. Avui en aquesta nota informativa us en donem un primer recull.



L’avenc de la Bardissa, fou localitzat i explorat pels companys ordalencs el 1977.

Es tracta d’una modesta cavitat, situada en un indret molt embardissat. L’accés és presenta amb una boca de 6 x 2,5 metres en forma d’embut selvàtic, don sobresurt una figuera. Després de la primera rampa ressalt, cal baixar un pou de 10 m amb una boca estreta que s’eixampla immediatament.


A la base s’entra en coalescència amb dos xemeneies separades per un generós procés de reconstrucció. La xemeneia major mesurada amb el punter laser dona 13,4m d’alçada.





En Jordi pogué recollir entre d’altres invertebrats un exemplar de coleòpter que tot i esser ben conegut resulta d’utilitat pels estudis que s’estan realitzant en base a la caracterització via ADN.


El tret més interessant d’aquesta cavitat és la profusió d’espeleotemes i el seu estat d’immaculada conservació. Us presentem algunes imatges tot esperant que entre tots sapiguem mantenir-la tan intacta com sigui possible.


Per la nostra part i com espeleòlegs d’antiga escola hem utilitzat únicament ancoratges naturals.


També varem descendir i topografiar altres dues cavitats properes:

l’avenc de Serafí -7m (coordenades 0404724 / 4583087) i
l’avenc de la Llosa -3m (coordenades 045338 / 4583470).






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.