dijous, 19 de novembre del 2009

L'avenc d'Ancosa 1907 - 2009

Novament una sortida del “cicle” dels dijous destinades a fer visites a cavitats properes d’escassa dificultat tècnica i amb força interès morfològic o bioespeleològic. En aquesta ocasió calia recollir coleòpters cavernícoles pels estudis d’ADN en els que col·labora l’amic Jordi Comas.

A més a més, en aquest dia rememoràvem la primera exploració en 1907 pels membres del Club Montanyenc (publicat a Sota Terra I, 1909).

En format Scribd adjunto el treball original d’en Josep M. Co de Triola (separata de Sota Terra I), de lectura obligada per fer un salt en el temps i resseguir els passos dels nostres predecessors.



Ells van arribar des de Vilafranca en tartana fins Pontons i dues hores mes a peu fins l’avenc.

Nosaltres arribarem amb un Cascai fins la mateixa boca.

Mentre en Jordi recollia bestioles vaig aprofitar per fer unes fotos, i tot i que teníem a ma l’excel·lent topo del SIS, no vaig poder resistir-me i també vaig mesurar i dibuixar un esborrany d’una nova topo. Es el que passa amb aquest vicis tan arrelats; gaudeixes el doble si omples paperots.

Resulta interessant comparar les diferents representacions fetes al llarg dels anys, precisament en aquest cas, tractant-se d’una cavitat petita es poc probable que hi hagin diferencies en les escasses mesures que hi fan falta. El resultat final per tant es fruit de la visió del “dibuixant”, del seu estat d’ànim, de la seva expertesa, de la decisió de com presentar-ho, etc.


Les topografies




Situació


Selecció de fotografies









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.