dilluns, 20 de desembre del 2010

Salí i Forat Micó de Cardona


El passat dijous 16.12.10 anàrem de visita espeleo al Forat Micó i la a muntanya de sal de Cardona. L’equip el formàvem 9 espeleòlegs: Enric, Dolors, Jaume J, Josep, Julià G, Ricard, “Truji”, “Víctor” i “Visu” (EspeleoCorb, GEB, GIE, independent i SIE).

Des del inici de les campanyes d’exploració i estudi de la SIE el 1964 he visitat nombroses vegades Cardona i les seves cavitats, que constitueixen un dels mes preuats patrimonis espeleològics de Catalunya gracies a la seva singularitat morfològica d’esser excavats en aquest aflorament salí geològicament excepcional i únic en Europa occidental.

L’accés tradicional al Forat Micó per la Terrera vella, avui dins la demarcació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona, no es pot utilitzar sense un permís específic dels administradors de la seva explotació comercial, que llògicament cal sol·licitar amb dies d’antelació.

No obstant això, amb un xic més de dificultats, sobre tot pels que fa anys que hem deixat la nostre joventut enrere, s’hi pot accedir utilitzant el GR3 que voreja la Bòfia Gran, fins que trobem un corriol un xic desdibuixat que en fort pendent ens situa en el fons de la depressió molt aprop de la boca de la cavitat.

Al llarg de gairebé 50 anys hem anat veient l’evolució d’aquestes cavitats, que poc a poc van desapareixent, o millor dir se’ns fan inaccessibles per causa d’enfonsaments i obstruccions. Es el cas del Forat del Gos, de la Tuta Gran (boca superior del Forat Micó), i també el de la continuïtat dels meandres inferiors, l’exploració de les quals, avui resta restringida a la meitat del seu recorregut.


Caldria endegar un considerable treball de desobstrucció per recuperar les anteriors galeries, i alhora idear un procediment per mantenir-les transitables.


Les gateres, els estrets meandres de sal, i el riuet del Forat Micó dificulten la tasca fotogràfica, i posen en risc la delicada electrònica dels aparells digitals actuals, malgrat això us presentem una selecció de les fotos realitzades:












Documentació

Son multitud els estudis i articles sobre el carst salí de Cardona, però l’obra fonamental és el llibre dels companys Ferran Cardona i Josep Viver, Sota la Sal de Cardona, editat per l’Espeleo Club de Gràcia (2002), on es pot obtenir una visió general i una bona llista bibliogràfica.


Un excel•lent i pedagògic article de divulgació geològica editat pel Camp d’aprenentatge del Bages La Culla i la Geozona 217 de la Muntanya de Sal en formats Scribd.





Enllaços recomanats a la web

Publicats a l’Espeleobloc
http://espeleobloc.blogspot.com/2008/11/martel-segon-viatge-espeleolgic.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2008/02/estudis-sobre-el-carst-sal-de-cardona.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2007/10/cova-dels-meandres-de-sal.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2007/10/el-carst-en-sal-de-cardona.html

Espeleo Club de Gràcia. Àlbum fotogràfic
http://www.ecgracia.com/Fotos/Cardona/Cardona.html

Félix Alabart. Àlbum fotogràfic de la Tuta Gran
http://felixfotoespele.blogspot.com/search/label/Tuta%20Gran

Drecera. Sortida del 22.06.2008
http://dreceramountains.blogspot.com/2008/07/el-pasado-22-de-junio-puede-por-fin.html

Fundació Cardona Històrica
http://www.cardonaturisme.cat/CA/4_muntanya.php


Parc Cultural de la Muntanya de sal de Cardona

Vinculat al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ofereix la possibilitat de conèixer els afloraments salins de Cardona, el seu entorn natural i la història en el context de l’explotació d’aquest mineral, des del neolític fins a la industrialització.
Incloc un senzill vídeo:



I un altre vídeo d’una de les actuacions d’un quartet de corda interpretant Viatge a Ítaca d’en Lluís LLac a les galeries artificials de La Minilla, emés per programa “No me la puc treure del cap” de TV3:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.