dijous, 20 de gener del 2011

Les coves del Mamut. Corbera d’Anoia


Aquesta cavitat tectònica de 537 m de recorregut segons la detallada topografia d’Antoni Asensio és desenvolupa, juntament amb d’altres cavitats menors, en la franja de travertins calcaris dels Clots d’en Romagosa.


La precipitació del CaCO3 és el mecanisme responsable del procés biològic de travertinizació d’aquests dipòsits quaternaris. Aquests esculls rocosos al detall ens mostren la seva constitució de restes vegetals calcificats i litificats. Sovint constitueixen petits relleus on el procés de carstificació no acostuma a desenvolupar grans cavitats.


Tot i axó a Catalunya tenim una diversitat de cavitats travertiniques, especialment interessants des del punt de vista prehistòric, com les properes de Capellades. També les condicionades per la visita turística com les Deus de Sant Quinti de Mediona, o les de Sant Miquel de Fai; i cal destacar finalment les Tunes i el carst de l’estany de Banyoles.


Moguts per aquesta singularitat el dijous 13.01.11 anàrem a fer-hi una visita: Agustí, David, Dolors, Jaume J., Jordi, Miquel, Ricard, Teresa, “Víctor” i “Visu”, en total 10 participants (GIE 2, GEP 2, SIE 6) un nombre prou crescut per recorrer aquestes modestes i un xic laberíntiques galeries.


La galeria principal, estructurada en diferents nivells, i pisos sobreposats, seguint un esquerdament irregular, presenta varis punt de comunicació amb la fractura exterior a cel obert on s’ha desenvolupat una vegetació selvàtica.


Penjada a la part superior de l’escletxa hi ha una petita cova, de gènesi diferenciada, que fou batejada com cova Dakotes coincidint amb la denominació del grup d’escoltes que l’exploraren inicialment. ( Comunicació personal d’en Miquel Nebot, que potser aviat poguem complementar amb imatges de l'època ).


Aprofitarem per fer-hi un reportatge fotogràfic, posicionar amb el GPS Garmin Emap d’en Ricard i recollir alguns exemplars de fauna pel Museu de Zoologia de Barcelona.



Publicat a Cavernas 22 (1990)


L'accés a la Cova del Mamut per la boca M-1


Fauna de la Cova del Mamut

L'Agustí i el Jordi dedicats a estudiar la fauna cavernícola en la boca de la M-1



Sortida a l'exterior de l'esquerda gran

3 comentaris:

  1. Agustí, felicitats per la foto del rinolòfid, molt bona!

    ResponElimina
  2. Fèlix Alabart. VICTOR y compañia, vuestra constancia merece un premio,haber si "alguien" se da cuenta de ello.

    ResponElimina
  3. me gustaria encontraros por aqui ya que soy del municipio y conozco ellugar y las cuevas son una maravilla,de pequeños nos metiamos desconociendo elpeligro que entrañan,ya que nuestra herramientas y conocimientos no eran los adecuados.muy buenos los planos y enhorabuena por el blog.aki os dejo mi mail por si volveis y quereis pegarme un toke montiysandra@hotmail.com.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.