dijous, 3 de febrer del 2011

Salt de Canelles i Cova Negra (1)


Aquest dijous 27.01.2011 ens ajuntem catorze espeleòlegs: Ricard Alsina, Lluís Auroux, Javier Benito, Dolors Boter, Pere Cantons, Jordi Comas, Oleguer Escolà, Julià González, Teresa Hernández, Roger Lloses, Agustí Messeguer, Miquel Nebot, Josep Pastor i J.M. Victòria. Constituïm una comunitat oberta, que ens agrupem per amistat i/o interès comú i amb disponibilitat de sortir entre setmana. Tot i que no representem a cap entitat, tots estem federats a la FCE per medi dels nostres respectius clubs, que en aquesta ocasió provenim de cinc grups espeleològics ERE-CEC (1), GEB (2), GEP (2), GIE (3), SIE (6).


Gràcies al esplendid guiatge de l’Agustí aquesta activitat ha estat una afortunada combinació de visita cultural-pedagogica a la central hidroelèctica de Canelles, i a la inmediata cova Negra de Tragó, que per la seva extensió tractarem en dos articles consecutius.


Centre d’Interpretació de l’Energia


Primerament visitarem el Centre d’interpretació de l’Energia que mostra amb panells, maquetes i una aula per projeccions el món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural i les característiques del rosari d’embassaments de la Noguera Ribagorzana.





El la sala dedicada a la geologia, es fà especial esment de la Cova Negra de Tragó, mostrant una topografia inèdita de la cavitat realitzada pel SEO del C.E. Vallirana, que presenta amb gran detall 915 m de conductes. Segons OS Aventura la longitud total de la cova es de 1.550 m, dels cuals 915 estan oberts al public.




 

El Salt de Canelles i la Central

La gran presa que tanca l’estret de Canelles, és de tipus bòveda, té 151 metres d’alçada i 210 metres de longitud en coronació i va ser projectada per D. Eduardo Torroja.


En el seu moment va ser la presa més alta d’Espanya i l’obra més gran de totes les que va realitzar l’ENHER al llarg del Noguera Ribagorçana, situatada entre Catalunya i Aragó, la central es troba al terme municipal d’Os de Balaguer.

La construcció del cos de la presa es va iniciar el mes d’octubre de 1956 i es va allargar fins als primers mesos del 1959. Seria el 30 de juny d’aquest any quan el Dictador, el General Franco, la va inaugurar oficialment. Tot i així, es va haver d’esperar fins l’any 1989 per poder normalitzar totalment la seva explotació.


El salt de Canelles concentra els corrents d’una zona afluent de 1.628 km2 que li reporten, en un any mig, uns cabals de 30 m3/seg. La capacitat de l’embassament, és de 68 milions de m3 quan l’aigua es troba a la cota 506. El nivell mínim utilitzable és a la cota 450, amb una oscil•lació total de 56 m.

La caiguda total del salt és de 127,61 m, encara que aquesta xifra es pot veure modificada en funció del nivell propi de l’embassament i fins i tot de la situació del següent embassament de Santa Anna.


En l’ompliment de l’embassament, un cop construïda la presa, es van detectar fugues d’aigua principalment a través del massís càrstic de l’estret on es recolça la presa. Aquests escapaments van anar augmentant, fins imposar una revisió profunda de tot el vas de l’embassament, sobretot en la zona que es trobava més afectada. Es van realitzar nombroses actuacions per intentar frenar les filtracions, que finalment van anar “cossint” les paret de l’engorjat.




En la Central s'ha instal·lat tres grups d'eix vertical, amb turbina Francis acoblades a un generador sincron que giren a 136 r/m. Els alternadors generen una tensió de 10,5 kV. La potencia de cada grup és de 36.000 KW. La producció en un any mig és de 126 GWh.





El cicle de l’aigua i els embassaments



L'espectacular estret de Canelles és l'objectiu de senderistes, escaladors i d'altres activitats "aventureres".


Salt Base




Continuarà...

1 comentari:

  1. Cagondena Hunter productions, stas a tot arreu tu eh... l'any pasat vas començar amb els barrancs, i ara tambe al mon espeleologic?¿? jajajaj que bo!!! Enhorabona pel blog, i felicitacions pels vostres treballs!!!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.