dilluns, 20 de juny del 2011

Avenc Antistiana


El proppassat dijous 16.06.11 anàrem al Montmell, novament a la recerca de l’Avenc Victòria a la Torre de Milà. Érem vuit: “Floren”, Dolors, Jaume, Julià, Oleguer, Ricard, “Víctor” i “Visu”.


Ens trobem amb un bosc de pins amb un sotabosc espès que fa difícil la circulació i complica extraordinàriament la localització de les cavitats. Però en aquesta ocasió gràcies a unes desacostumades coordenades d’un forestal que ens subministrà el company Francesc Rodriguez (Espeleo Club Sanfeliuenc), interpretades parcialment ens conduirem “directament” a l’avenc.


En notació habitual les coordenades anotades per nosaltres amb un Garmin GPSmap 60Sx en format UTM31N Datum ED 50 son: X=0373418, Y=4579468 i altitud 753m.(en format UTM31N ETRS89 son: X:0373323,8 Y=4579264,1 i altitud 753m.)

(Mes tard ens adonarem que aquest no ès l'avenc Victòria sinó el Antistiana)


Bé la boca ha estat localitzada, i sembla més estreta que quan la vaig “destapar” el 25 de maig del 1969.

El Floren s’introdueix amb facilitat. Ho intento per segona vegada, però no hi ha sistema. Curiosament en aquests 42 anys transcorreguts, les lleis de l’equilibri natural, per compensar la pèrdua d’agilitat m’han “beneficiat” amb un augment del diàmetre corporal. Total, a mig davallar el primer pou una estretor mal dissenyada m’envià de nou cap a la superfície.

Tot seguit ho intentà en Ricard, amb el mateix resultat negatiu, de manera que ja no ho va intentar ningú més.



Per sort en Floren va aconseguir una recol•lecció d’una trentena d’exemplars de troglocharinus, de manera que l’objectiu principal de la sortida finalitzà satisfactòriament. Tot i la minuciosa inspecció que els biospeleòlegs fan del terra i parets de la cavitat, en aquesta ocasió el company no veié la continuació de l’avenc més enllà dels -15m.


Fora bo que algú, més aflautat que nosaltres, pugui inspeccionar la cavitat amb més profunditat, i amb els ulls (i les llums) actuals, pugui descartar la continuïtat més enllà dels -80 que constituí el final de la primera exploració.

2 comentaris:

  1. L'altre dia van anar un company i jo fins aquest indret per tal de baixar aquest avenc, El company fa uns quatre anys hi va estar amb un grup de la Bisbal del Penedès. Van trobar tres forats diferents. Un d'ells el que vosaltres marqueu amb les coordenades (La boca i surt en una de les fotots). El company insiteix que aquest no es l'Avenc de la Victoria. Total que no van trobar l'Avenc i ara estem consultant els mestres de la zona i estem treballant.

    Potser això aclarirar que no baixeu dels -25 mts.

    ResponElimina
  2. Desprès de consultar amb eminencies en avencs de la nostre zona, us puc dir que l'avenc de les coordenades no es el de la Victoria. Que hem localitzat la boca.Que en breu farem una incursió per comfirmar la topo de la SIE. I que si confirmem us enviarem les coordenades.

    Si voleu participar-hi poseu-vos en contacte amb mi asole227@telefonica.net (Sergi)

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.